Directeur Hannemahuis is de baas in het Rijksmuseum: "Het is heel bijzonder"

Directeur Hugo ter Avest van het Hannemahuis in Harlingen is één dag de baas in het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn collega Taco Dibbits heeft de leiding in het Hannemahuis. Het Hannemahuis heeft drie betaalde krachten en het Rijksmuseum zeshonderd. Wat kunnen de directeuren van elkaar leren?
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Omrop Fryslân volgt de directeuren vrijdag. Zo wil Taco Dibbits graag weten op welke manier een klein museum de verbinding zoekt met de omgeving. Daarom staat er vrijdag een ontmoeting gepland met het bestuur en de vrienden van het Hannemahuis. Hugo ter Avest van het Hannemahuis is vooral benieuwd hoe de besluitvorming plaatsvindt rondom het plaatsen van een object in het Rijksmuseum.
Taco Dibbits fan it Rijksmuseum © ANP
Jacob Stelwagen in gesprek met Hugo ter Avest
Aanleiding voor deze opmerkelijke ruil is het project Lage Landen. Dit is een reizende tentoonstelling langs stadsmuseums in Harlingen, Zutphen, Hoorn, Bergen op Zoom en Gouda. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het bruikleen van het Rijksmuseum.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Ter Avest: "Ik wil inzicht krijgen wat het voor het Rijksmuseum betekent om zo'n tentoonstelling voor te bereiden. Ik wil ook weten hoe ze dingen educatief organiseren, hoe ze kinderen naar het Rijksmuseum halen."
De vijf stadsmuseums kunnen in een tijdsbestek van zeven jaar beschikken over 160 schilderijen, die in het bezit zijn van het Rijksmuseum. Voor de stadsmuseums is het een unieke gelegenheid om topwerken aan het publiek te laten zien en voor het Rijksmuseum is het een mooie gelegenheid om onbekende en bekende werken uit de collectie te laten rouleren door Nederland.
Ter Avest heeft zin in de dag. "Het is een momentopname, maar wel heel bijzonder dat we die kans krijgen en ik zal mijn best doen zoveel mogelijk informatie te vergaren waar we met z'n allen wat aan hebben."
De tentoonstelling Lage Landen is in het Hannemahuis in Harlingen nog te zien tot 3 februari 2019.