Hûs en Hiem-prijs voor Henk Deinum en Albert van der Ploeg

22 nov 2018 - 22:56

Henk Deinum en Albert van der Ploeg hebben de Hûs en Hiem-prijs 2018 gekregen. Zij zijn voorzitter en vice-voorzitter van het bestuur van Hûs en Hiem. Ze kregen de prijs uit handen van Piet Klimstra, die na 43 jaar afscheid nam van de organisatie. Hûs en Hiem is een adviesorganisatie van de Friese gemeentes op het gebied van de ruimtelijke omgeving.

Henk Deinum, Piet Klimstra en Albert van der Ploeg - Foto: Margreet Helder

De Hûs en Hiem-prijs is voor mensen die zich op een bijzondere wijze ingezet hebben voor het behoud en het verbeteren van ruimtelijke schoonheid in Fryslân. Bij de prijs gaat het niet om een project, maar om een heel 'oeuvre' van een persoon. De winnaar van de prijs krijgt een speciaal ontworpen houten beeldje en een zilveren speldje.

Henk Deinum krijgt de prijs, zo schrijft de organisatie, "als blijk van waardering voor zijn jarenlange bijdrage aan de ruimtelijke schoonheid van Fryslân". Hij heeft ruim twintig jaar gewerkt voor Friese woningbouwcorporaties en werkte in de woningbouw samen met verschillende architecten. Sinds 2008 is Deinum ook wethouder in de gemeente Leeuwarden. "Bouwen zit Deinum in het bloed en schoonheid is een van zijn passies", schrijft Hûs en Hiem.

Hobbyboer

Albert van der Ploeg was acht jaar lang wethouder in Dantumadeel en is sinds 2010 wethouder in Dongeradeel. Ook zit hij al lang in het bestuur van Hûs en Hiem. Sinds 2017 is Van der Ploeg voorzitter van de vereniging Noardelike Fryske Wâlden.

"Naast zijn bestuurlijke inzet doet Van der Ploeg als hobbyboer ook zelf aan particulier natuurbeheer", schrijft de organisatie. Ze vinden onder andere zijn toewijding aan het Friese landschap inspirerend en te prijzen.

(Advertentie)
(Advertentie)