Nieuwe opzet sociale hulpverlening in Leeuwarden is succesvol

22 nov 2018 - 22:26

De nieuwe opzet van de sociale hulpverlening van de gemeente Leeuwarden met Netwerkcentrum Oud Oost is een groot succes. In het oude clubhuis van VV Leeuwarden De Klomp aan de Insulindestraat in Cambuursterhoek wordt bewoners die moeilijkheden hebben hulp op maat aangeboden. Zo kunnen mensen met financiële moeilijkheden administratieve hulp krijgen om hun zaken weer op orde te krijgen.

Ieder jaar worden nu ongeveer 2000 wijkbewoners geholpen door een kleine 200 vrijwilligers. Maar oudere mensen die hulp nodig hebben in huis of in de tuin kunnen ook bij het centrum aankloppen.

20 mensen een baan

Het centrum is bedoeld om verbinding tussen mensen te krijgen en mensen weer op weg te helpen. Dat lukt aardig: het afgelopen halfjaar hebben 20 mensen via het centrum een baan gekregen. Mike Fokkema is een van hen. Mike wist even niet meer hoe hij verder moest. In het centrum ging hij in de keuken aan de slag. Nu werkt hij ook bij Van der Valk. "Ik kan nu veel beter in teams werken", zegt hij. "Ik ben socialer en opener."

Anne Piet Nicolai is vrijwilliger bij het centrum. hij helpt mensen die in de schulden zitten. Hij heeft zelf ervaring en dat is een voordeel, omdat hij snapt wat de mensen doormaken. "Ik vind het dankbaar werk en we doen het met zijn allen", zegt Nicolai. "Als de een het niet weet, dan is er altijd wel een ander die kan helpen."

Er is een kapper aanwezig. Mensen die geen geld hebben voor een knipbeurt kunnen bij hem terecht. De kapper was eerder een dakloze. Via het centrum heeft hij een opleiding gevolgd en nu is hij als kapper ook in een kapsalon in Stiens aan de slag. Populair is ook de kringloopwinkel voor kleding en kleine spulletjes in het centrum.

We zijn een soort zelfvertrouwenfabriek

Opbouwwerker Senan Hudachi

Er zijn veel projecten waar mensen mee aan de slag kunnen gaan. Opbouwwerker Senan Hudachi hoopt dat straks in de hele gemeente Leeuwarden diensten komen zoals deze. Het is volgens hem erg belangrijk dat mensen elkaar vinden en kunnen helpen. "Wij helpen mensen weer aan een toekomst te werken. We zijn een soort zelfvertrouwenfabriek!"

Verslaggever Simone Scheffer nam een kijkje bij het centrum

(advertinsje)
(advertinsje)