Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel buigen zich over bijtgrage honden

22 nov 2018 - 16:04

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben afspraken gemaakt over wat de vervolgacties moeten zijn als honden mensen bijten. De afgelopen jaren kwamen er bij beide gemeenten meerdere meldingen binnen over bijtincidenten door honden. En dan was het niet altijd duidelijk wat er gebeuren moest.

Foarbyldfoto fan in herder - Foto: Shutterstock.com

Speciaal bijtprotocol

Mensen weten niet altijd waar ze terecht kunnen met meldingen of waar ze aan toe zijn als zij een melding hebben gedaan. Een speciaal bijtprotocol moet daar nu verandering in brengen.

In de nieuwe regels staat wanneer een hond als gevaarlijk wordt gezien. De gemeente bepaalt of er maatregelen moet worden genomen. Dan kan het gaan om een muilkorf of het in beslag nemen van de hond. Een eigenaar van een hond kan bezwaar maken door een gedragstest bij het huisdier af te nemen.

Op de dag dat de gemeenten het nieuwe protocol vaststelden, is in Hurdegaryp een bouvier in beslag genomen. Er zijn meerdere meldingen over het dier gedaan. De hond zit nu in een opvangcentrum. Daar krijgt hij een gedragstest. Daarna wordt gekeken wat er met het dier gaat gebeuren.

(advertinsje)
(advertinsje)