Froulju fan Fryslân: alleskunner Tytsje Porte uit Stiens

22 nov 2018 - 07:24

Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag! In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op TV, wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese 'mienskip' op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is oud-lerares, boerin en 'beppe' Tytsje Porte uit Stiens.

In de aflevering van 22 november is het warm in de bronsgieterij. Alle beelden van Froulju fan Fryslân worden gegoten. Het gesmolten brons van meer dan 1000 graden wordt in de mallen gegoten. Tytsje is er bij. Haar kleindochter Anne nomineerde haar voor een standbeeld. Zo actief en vooruitstrevend als haar 'beppe' hoopt zij later ook te worden. Tytsje (72) uit Stiens heeft een eigen boerderij en een druk, werkzaam leven achter de rug als handvaardigheidslerares.

Wie is Tytsje?

Tytsje woont alleen op haar eigen boerderij tussen Stiens en Sint Annaparochie. Ze is moeder en 'beppe' en een erg inspirerende, ondernemende, eigenzinnige vrouw. Ze staat dan ook model voor de huidige moeder en 'beppe'. Daarnaast heeft ze een groot hart voor Fryslân: de taal, het schaatsen, het kaatsen, en de cultuur. Tytsje werd genomineerd door haar dochter, schoondochter én kleinkinderen.

Tytsje, hoe vond je je nominatie?

"Ja, dat vond ik eigenlijk best wel mooi. Meestal worden zulke mooie dingen pas gezegd bij een begrafenis, maar ik krijg het nu al te horen! Lijkt bijna wel wat op die reclame."

Hoe heb je de hectiek van alles rondom Froulju fan Fryslân beleefd?

"Ik vond het best wel lastig. Er zijn zoveel mensen die zoveel meer of andere dingen doen dan ik. Voor al deze mensen heb ik veel respect. Andersom hebben die mensen dat misschien ook wel voor mij."

Wat staat er op Tytsje's borstbeeld?

"Heel veel dingen lagen vast in mijn tijd, zeker in het boerenleven. Ik heb mij daar niet door laten weerhouden want ik ging studeren en werken. Dat geef ik ook mee: doe wat je wilt."

Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Met een crowdfundingsactie is eerder dit jaar het benodigde geld voor het project ingezameld.

(advertinsje)
(advertinsje)