Blijdschap en verbazing bij partijen na verkiezingen Noardeast-Fryslân

21 nov 2018 - 23:44

Lieuwe Sytsma van het CDA is een blije man. Zijn partij is de grote winnaar bij de herindelingsverkiezingen in Noardeast-Fryslân. Want ook al kunnen mensen denken dat het voor het CDA een makkelijke race is in deze regio, volgens hem is dat zeker niet het geval. "Wij zitten niet op een eiland, er komen nieuwe partijen en dus is het niet vanzelfsprekend dat je de grootste wordt.

"Je moet ervoor werken", zo zegt Sytsma meteen nadat de uitslag bekend is gemaakt. Volgens hem is het niet een specifiek standpunt van het CDA dat ervoor heeft gezorgd dat ze nu met zeven zetels de grote winnaar zijn geworden. "Ik denk dat het vertrouwen in de partij op zichzelf belangrijk is geweest."

Eén zetel voor ELP-NEF

Nieuwe partij ELP-NEF had hoog ingezet bij de verkiezingen, maar Johan Talsma moet het met slechts één zetel de komende jaren doen. "Wij snappen het niet, er was veel onvrede en toch stemmen mensen op dezelfde partijen", zo zegt hij meteen nadat de uitslag bekend wordt. Toch maakte die eerste teleurstelling ook al gauw plaats voor optimisme en grotere plannen. "Ik slaap sowieso goed, wij zijn in korte tijd als partij groot geworden."

Op de vraag of ELP-NEF misschien wil aanschuiven bij eventuele coalitiegesprekken is Talsma duidelijk: "Wij kunnen altijd praten, als ze ons nodig hebben dan kunnen ze ons altijd vinden. Maar de grootste moet eerst kijken wat ze willen." De partij hoopt nog op een tweede zetel, als de definitieve uitslag vrijdag bekend wordt gemaakt.

Foto: Omrop Fryslân

FNP wil om tafel

Voordat het CDA er met de winst vandoor ging, leek het er eventjes op dat de FNP de grootste zou worden. Dat de partij nu tweede is geworden, is voor FNP-voorman Bert Koonstra niet een al te grote teleurstelling na de eerste vlaag van hoop. "Laten we eerlijk zijn, toen waren er nog niet zoveel stemmen geteld."

Als tweede partij lijkt het logisch dat de FNP zal aanschuiven bij eventuele coalitiegesprekken. De anders zo directe Koonstra houdt daarover nu de kaarten tegen de borst. "Wij hebben geen voorkeur, er zijn partijen met vier zetels en andere met drie. Ik kan bepaalde zaken nu wel uitspreken, maar wij moeten eerst met elkaar om tafel."

Zonder zetel

De raad van Noardeast-Fryslân zal de komende jaren bestaan uit acht partijen, maar dat hadden er negen kunnen zijn. Alex Hazelaar is met zijn Waddenpartij de grote verliezer. "Het was hartstikke leuk om te doen! Alleen was het wel leuk geweest als we een zetel hadden gehaald." Die ene zetel had volgens Hazelaar kunnen helpen om mensen op andere gedachten te brengen. Nu moet hij dat vanaf de publieke tribune doen. "Eén zetel of niks was altijd al de inzet, en het is niks geworden, dat is jammer."

(advertinsje)
(advertinsje)