Foppe bij IepenUP: "De voetbalvrouwen zijn open en eerlijk naar elkaar toe"

21 nov 2018 - 23:33

De spelers van het Nederlandse dameselftal zijn zo serieus en op hun doel gericht, dat er niet snel een grapje afkan. Foppe de Haan kon woensdagavond op het podium van IepenUP Live geen enkele humoristische anekdote aan het publiek kwijt. "De voetbalvrouwen zijn open en eerlijk naar elkaar toe en daar past geen humor bij." Gelukkig voor de toeschouwers, die juist naar Neushoorn Café waren gekomen voor een avond vol voetbalverhalen, kon De Haan wel smakelijk vertellen wat hij op trainingskampen met mannelijke voetballers heeft meegemaakt.

Ook journaliste Stephanie Hoogenberk van het voetbalblad Hard Gras kreeg het publiek aan het lachen met haar relaas over de korte trip naar het huwelijkshotel van Wesley Sneijder en zijn Yolanthe. Schrijver Barry Smit onderstreepte nogmaals dat je de voetbalwereld literair voornamelijk kunt uittekenen met drank, hoeren, afzien, fanatieke supporters en kameraadschap.

Volkskrant-journalist Peter Middendorp en Friese dichters Syds Wiersma en Arjan Hut lieten horen hoe voetbalverhalen ook kunnen worden vertaald naar pure literatuur. De Leeuwarder sportfotograaf Henk-Jan Dijks, die voor zijn beroep de hele wereld afreist, liet met tien van zijn mooiste foto's zien hoe ook het beeld de emotie van een voetballer treffend kan vangen.

Foto: Omrop Fryslân

Oud-trainer van Cambuur Henk de Jong, die nu actief is voor De Graafschap, had zijn komst wel aangekondigd, maar moest het helaas laten afweten. In een speciaal voor IepenUP Live opgenomen reportage trakteert hij de zaal op smakelijke verhalen over de kwajongensstreken van zijn spelers. En alles natuurlijk op trainingskamp, ver van huis en vrouw. En ook gauw eens met veel drank op. En veel schade aan kleed- en hotelkamers, "maar de schade werd door de mensen na afloop altijd netjes betaald", zo eindigde De Jong bijna iedere keer zijn verhaal.

Sportjournalist Ate de Jong had de bijna ondankbare taak om in dit live-geweld de afwezige De Jong op het podium te vervangen. Hij deed dat met verve door enkele verhalen met het publiek te delen uit het boek dat hij samen met de trainer heeft geschreven.

Volgende week woensdag is IepenUP Live opnieuw in Neushoorn Café met als gast Jet van Nieuwkerk.

Trefwoorden: 
IepenUP voetbal
(advertinsje)
(advertinsje)