"Scootmobielen moeten noodknop krijgen"

21 nov 2018 - 12:58

"Alle scootmobielen zouden een noodknop moeten hebben", zegt Simon de Jong van Scootmobiel Friesland uit Sint Nicolaasga. Hij verkoopt al jaren scootmobielen door de hele provincie en let altijd extra op de veiligheid. Zo krijgen al zijn klanten een cursus. Maar niet elke verkoper van scootmobielen werkt op deze manier.

Woensdag kwam de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid met nieuwe aanbevelingen over de scootmobielen. Zo zou volgens de stichting meer regelgeving moeten komen. Ook zou er de stabiliteit van de vervoersmiddelen verbeterd moeten worden.

Simon de Jong fan Scootmobiel Friesland - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Wel regels, maar niet te streng

De Jong is het daar wel mee eens, maar volgens hem ligt het niet alleen aan de regelgeving. "We moeten de regels niet zo streng maken dat de mensen die het nodig hebben straks de weg straks niet meer op kunnen. Vaak zijn ze hun auto al kwijtgeraakt en kunnen ze ook al niet meer fietsen. De scootmobiel is dan nog hun enige mogelijkheid."

Volgens De Jong zou ook gekeken moeten worden hoe de scootmobielen worden gefinancierd. Wanneer iemand het voertuig bijvoorbeeld via de WMO krijgt, dan krijgen ze vaak de allergoedkoopste scootmobiel. "En dat zijn vaak scootmobielen op drie wielen, die gemakkelijk omslaan. Dat is natuurlijk vragen om problemen."

Wytse Vellinga is bij Scootmobiel Friesland in Sint Nicolaasga

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Trefwoorden: 
scootmobiel
(advertinsje)
(advertinsje)