Financieel tekort dreigt voor BV Sport door nieuwe Europese regelgeving

20 nov 2018 - 21:36

Er dreigt een groot tekort voor BV Sport in Leeuwarden. Door nieuwe Europese regelgeving wordt BV Sport, die in Leeuwarden en Stiens sportaccommodaties beheert, als sportactiviteit met winstoogmerk gezien.

Foto: Omrop Fryslân

Dat heeft negatieve gevolgen voor de btw, want die is dan niet meer aftrekbaar. BV Sport zou voor komend jaar een tekort van zes ton hebben. Andere BV Sportorganisaties zitten met hetzelfde probleem. Ze trekken nu samen op om de Brusselse maatregel, die vanaf 1 januari ingaat, te keren.

Wethouder Sjoerd Feitsma

"Er is een nieuwe wetgeving vanuit Europa om sport voor iedereen toegankelijk te maken", legt Sjoerd Feitsma, wethouder van de Gemeente Leeuwarden, uit. De maatregel heeft in Nederland een onbedoeld negatief bijeffect. "In Nederland zijn in het verleden veel gemeentelijke sportactiviteiten bij bv's ondergebracht. De maatregel die in Brussel is genomen, heeft als gevolg dat bv's geen btw meer kunnen aftrekken, wat betekent dat er volgend jaar een probleem kan ontstaan."

De btw-maatregel geldt formeel gezien vanaf 1 januari 2019. Het zou pas eind volgend jaar een probleem worden, maar ik kan me voorstellen dat ze in Den Haag ook proberen om hier iets aan te doen", aldus Feitsma.

Trefwoorden: 
Leeuwarden BV Sport
(advertinsje)
(advertinsje)