GGD Fryslân: Voorlichting over vaccinaties begint bij ons vlak na geboorte van baby's al

20 nov 2018 - 20:50

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid roept op tot meer voorlichting rondom vaccinaties, maar voorlichten, dat doet de GGD Fryslân eigenlijk altijd al, zegt Koosje van Aalzum van de GGD. "Als wij voor de eerste keer bij ouders op huisbezoek gaan, een paar dagen nadat de baby is geboren, brengen we het onderwerp vaccinaties al op. Wij vinden het heel belangrijk om met de ouders in gesprek te gaan."

Foto: ANP

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet te laten inenten. Ze doen dat, omdat ze informatie missen en bang zijn voor de bijwerkingen van de vaccins. De ouders moeten beter worden geïnformeerd, vindt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Hij vindt dat de jeugdgezondheidszorg daarvoor moet zorgen. De jeugdgezondheidszorg zou met ouders in gesprek moeten gaan om hen van het nut van vaccineren te overtuigen.

"Voor bijwerkingen hoeven mensen niet bang te zijn", zegt Van Aalzum. "In het Rijksvaccinatieprogramma zitten vaccins die geen ernstige bijwerkingen hebben. Het is dus veilig."

"In Fryslân daalt het aantal vaccinaties licht, maar het aantal gevaccineerde kinderen zit nog altijd boven het landelijk gemiddelde. In Fryslân is nu bijna 93 procent van de kinderen ingeënt. Negen van de tien kinderen dus. Wij willen graag dat dat aantal stijgt. Minimaal naar 95 procent om de groeps-immuniteit veilig te stellen."

Koosje van Aalzum van GGD Fryslân

Trefwoorden: 
GGD Fryslân vaccinaties
(advertinsje)
(advertinsje)