Akkoord in Brussel: Boeren mogen eigen mest verwerken en verhandelen

20 nov 2018 - 20:28

Boeren mogen vanaf het jaar 2022 mest afkomstig van hun eigen bedrijf vrij verwerken en verhandelen. Dat staat in de nieuwe Europese mestwetgeving, waar dinsdag in Brussel een akkoord over werd gesloten.

Foto: ANP

Europarlementariër Jan Huitema over het Europees mestakkoord

Boeren kunnen in het vervolg meer circulair werken

Het mestakkoord is in een trioloog gesloten. Een trioloog is een overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de 28 lidstaten. De Friese Europarlementariër Jan Huitema (VVD) zat bij het overleg aan tafel als onderhandelaar uit naam van het Europees Parlement. Volgens hem gaat het om niet minder dan een doorbraak. "Door de nieuwe regels kunnen boeren zelf, maar ook heel Europa, meer circulair werken. Nu is het nog zo dat boeren kunstmest moeten kopen, omdat ze hun eigen mest niet mogen verwerken. Door de nieuwe regels stimuleren wij de productie van nieuwe mestproducten, die gemaakt zijn van afval, mest en andere resten.

Een derde minder kunstmest

Huitema verwacht dat de Europese Unie in de nieuwe situatie zo'n 30 procent minder kunstmest nodig heeft. Dat betekent grote winst voor het milieu. Ook verwacht Huitema dat de kunstmestindustrie de komende jaren een stuk duurzamer gaat worden. "Ze zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie, maar als ze dat doen, liggen er ook kansen voor deze bedrijven."

Europarlementariër Huitema is trots

De nieuwe regels gelden in plaats van de oude nationale wetgeving. Na de stemming in het Europees Parlement krijgen de lidstaten drie jaar de tijd om de nieuwe wetgeving in te voeren. Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga zegt dat hij "trots" is op het onderhandelingsresultaat. "Door de nieuwe regels kunnen boeren duurzamer en goedkoper werken. Een prachtige win-winsituatie."

(Advertentie)
(Advertentie)