Bezoek aan landbouwexperiment in Oostenrijk krijgt een vervolg

20 nov 2018 - 19:49

Het bezoek van een delegatie uit de landbouwsector aan een uniek experiment in Oostenrijk, op 15 en 16 november jl., krijgt binnenkort een vervolg. Dat zegt Cees Meijles, aanjager van circulaire landbouw bij de provincie en tevens initiatiefnemer van de reis.

Friezen dogge ynspiraasje op yn Eastenryk yn striid tsjin CO2-útstjit

Is de methode te gebruiken in Fryslân?

De delegatie bekeek in de regio Kaindorf een project, waarin boeren de CO2-opname bij hun bedrijf verhogen en de grond gezonder en vruchtbaarder maken. Ze doen dat door meer planten op braakliggende terreinen te laten groeien, het land minder met een ploeg te bewerken, minder kunstmest te gebruiken en compost te strooien.

Een aantal leden van de delegatie bespreken over twee weken hoe de Oostenrijkse methode in Fryslân kan worden toegepast. Aanstaande maandag wordt het project gepresenteerd op het 'Oer de Grinzen'-klimaatevenement in de Harmonie in Leeuwarden.

Vliegreis compenseren

De Oostenrijkse boeren mogen ook certificaten verkopen van de extra CO2 die ze met de nieuwe methode bij hun bedrijf opwekken. Bedrijven kunnen hun uitstoot daarmee compenseren. De delegatie uit Fryslân heeft daar ook gebruik van gemaakt. Via de provincie zijn vijf certificaten gekocht om de CO2-uitstoot van de vliegreis naar Oostenrijk te compenseren.

(Advertentie)
(Advertentie)