IFKS verliest vaste gezichten in de grote A: "Het rommelt in het lijf"

20 nov 2018 - 16:47

Na twintig jaar is hij bijna niet meer weg te denken uit de IFKS, toch houdt schipper Siebo Zijsling ermee op. In de afgelopen kampioenschappen raakte hij zijn plek in de grote A al kwijt door degradatie naar de B-klasse.

Foto: Omrop Fryslân, Afke Boven

"Dat was een dikke domper en het voelt nu ook alsof we de handdoek in de ring gooien. Het is nooit leuk om op te houden na degradatie, maar mijn oomzegger Steven Zijsling kwam voorbij, dus hebben we dit besloten. Het rommelt wel in het lijf, hoor. En wij kunnen ons tot februari nog opgeven, dus wie weet doen we toch nog mee. Op een ander skûtsje dan, want Steven zeilt op de Striidber verder. Wij zijn begonnen toen we 18 waren, dat is 30 jaar geleden, dus het is tijd voor wat vers bloed."

Lucas Bouma

Ook Lucas Bouma geeft komend jaar het helmhout door. Hij zeilde 6 jaar in de grote A met zijn skûtsje Grutte Pier,

Ik ben te fanatiek, zeggen ze.

IFKS-schipper Lucas Bouma

"Ik wil er even af zijn. Ik heb het heel druk en het kost te veel tijd en energie om schipper te zijn. Ik ben te fanatiek, zeggen ze." Bouma zijn opvolger, Henk Regts, is geen onbekende. In 2002 werd hij eigenaar van de Ut en Thús en zeilde rechtstreeks naar de grote A. Bouma: "Ik houd er niet helemaal mee op, ik zeil met Henk mee, maar ik wil een andere rol aan boord. En Henk is perfect als schipper. Het kan ook nog veel harder, daarom krijgt de Grutte Pier deze winter ook nog een nieuwe mast. Ik heb er veel vertrouwen in."

Foto: Omrop Fryslân, Afke Boven

Afgelopen winter werd al bekend dat Arend Wisse de Boer de IFKS verruilt voor de SKS om adviseur te worden op het skûtsje van Joure. "Ik heb mijn maat Rinus beloofd dat als hij schipper zou worden in de SKS, ik als adviseur zou meegaan. En zo geschiede."

Dubbel gevoel

Na twee weken SKS volgt zijn laatste IFKS. Het kampioenschap heeft een dubbel gevoel bij De Boer achtergelaten: "Het was een fantastische week, maar we hebben het niet getroffen met het weer. Met 'zeilbaar' weer zeilden we voorin, eerste zelfs, maar de harde wind is niets voor ons. Ik hoop dat Harmen er wat op vindt, want het heeft ons genekt. Dat was jammer."

Gezien de laatste uitslagen heeft De Boer in Harmen Brouwer een goede opvolger gevonden. Op de slotdag van de IFKS debuteerde hij als schipper en zeilde De Drie Gebroeders als eerste over de streep.

Wat doet Sikke Heerschop?

In de wandelgangen gaat rond dat de wisselingen aan het helmhout niet ophouden met Bouma, De Boer en Zijsling. Zo zou Sikke Heerschop overwegen om zijn zoon Anne als nieuwe schipper van de Wylde Wytse aan te wijzen en zelf naar de kleine A over te stappen. Hij wil dat nieuws niet bevestigen. "Ik zeg niets. Laat de mensen maar praten, dat vind ik mooi."

Trefwoorden: 
skûtsjesilen IFKS grutte A
(advertinsje)
(advertinsje)