Aantal geitenbedrijven gaat omlaag, maar aantal melkgeiten omhoog

20 nov 2018 - 09:47

Het aantal gespecialiseerde geitenbedrijven in Fryslân is afgenomen, maar het aantal melkgeiten dat in onze provincie wordt gehouden, gaat omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Geiten - Foto: ANP

Het statistiekbureau heeft 2017 vergeleken met de voorlopige cijfers van dit jaar. Uit die cijfers komt ook naar voren dat het grootste deel van de melkgeiten gehouden wordt op gespecialiseerde bedrijven.

In Fryslân waren er in 2017 nog 25 bedrijven die gespecialiseerd waren in het houden van geiten. Dit jaar zijn dat er drie minder. Het aantal melkgeiten in onze provincie gaat omhoog van 12.317 naar 16.446. Die stijging ziet het CBS ook in de meeste andere provincies. Gemiddeld gaat het aantal melkgeiten in Nederland met tien procent omhoog.

Minder bedrijven

Wat het aantal gespecialiseerde bedrijven dat geiten houdt betreft, wijkt het beeld af in Fryslân. In de meeste provincies kwamen er juist bedrijven bij. De meeste van deze bedrijven zitten in Noord-Brabant en Gelderland. Die provincies stelden vorig jaar ook een stop in op de groei van het aantal geitenbedrijven en te houden geiten. Dit jaar deden Utrecht en Overijssel dat. Limburg denkt nog na over zo'n verbod.

Record

In de periode tussen 2000 en 2018 is het aantal melkgeiten in Nederland drie keer zoveel geworden. Alleen van 2009 op 2010 ging het aantal met zes procent omlaag door ontruimingen vanwege Q-koorts. Daarna werd de stijging weer ingezet, met een recordhoogte van 588.000 dit jaar.

Trefwoorden: 
CBS geit
(Advertentie)
(Advertentie)