Minister Slob: Fusies christelijk en openbaar onderwijs niet uitgesloten in krimpgebieden

19 nov 2018 - 21:36

Het voortgezet onderwijs zal niet ontkomen aan meer samenwerking of zelfs fusies, en dan zullen christelijke en openbare scholen elkaar op moeten zoeken. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob in It Polyburo. De krimp zorgt voor minder leerlingen. Zo heeft het Dockinga College in Dokkum al het ontslag van tien mensen aangekondigd. In het basisonderwijs zijn fusies tussen christelijke en openbare scholen al veel langer gewoon.

Minder leerlingen, minder geld

Het openbaar en het christelijk onderwijs in krimpgebieden staat onder druk. "We weten dat er in 2030 12 procent minder leerlingen zullen zijn in het voortgezet onderwijs", zegt minister Slob. In sommige regio's is het zelfs 30 procent minder. Scholen krijgen per leerling betaald, dus dat betekent een grote tegenslag wat betreft de financiële middelen. Slob zegt dat hij bij zijn aantreden al meteen een waarschuwing heeft uitgegeven. "Zorg dat je tijdig handelt, want als je dat niet doet, loop je vast."

In Fryslân is het Dockinga College in Dokkum getroffen door de krimp. Tien mensen raken hun baan kwijt, omdat de school van 2500 naar 1700 leerlingen gaat. "Ik heb de berichten daarover meegekregen. Ik kan nog niet precies zien wat erachter zit. Krimp inderdaad. Maar als er in een regio ook andere mogelijkheden zijn en ouders kiezen bijvoorbeeld voor hun derde kind voor een andere school, dan is het wel de vraag wat er aan de hand is."

Geen concurrentie, maar samenwerking

De scholen moeten niet de strijd met elkaar aangaan, maar samenwerken, vindt de minister. "Dat kan in een extreem geval ook betekenen dat openbaar en bijzonder onderwijs samengaan." Minister Slob vindt dat die keuze soms gemaakt moet worden. "Daar is ook ruimte voor. Het allerbelangrijkste is dat in de nabijheid van waar ouders met hun kinderen wonen, primair en voortgezet onderwijs aangeboden wordt."

Sinds vorig jaar is het makkelijker geworden voor scholen om te fuseren, ook in het voortgezet onderwijs. Minister Slob vindt dat de verantwoordelijke bestuurders na moeten denken over wat wenselijk is in hun situatie met de bevolkingsprognoses die ze hebben. "Het basisonderwijs heeft, als het om krimp gaat, over het algemeen de zaken beter op orde dan het voortgezet onderwijs. Als je te lang de boel de boel laat, kan je op een gegeven moment niet mee verder. Ik heb de indruk dat hier ook aan de hand is." De minister kent bestuurder Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College uit een eerdere functie en hij heeft vertrouwen in zijn expertise.

Extra geld voor technische vmbo's

In krimpgebieden gaan veel leerlingen naar het vmbo. Slob heeft vanuit het regeerakkoord geld beschikbaar gesteld voor de technische vmbo's. Technische vmbo's zijn vaak de eersten die sneuvelen als het leerlingenaantal terugloopt. Want vmbo-t's zijn kostbaar om in stand te houden. "Ieder deel van het land heeft technisch personeel nodig. Daar is een schreeuwend gebrek aan. Honderd miljoen structureel geld wordt over alle scholen verdeeld en daarna komen er regioplannen. Hopelijk zal dat ook voor technisch onderwijs in Fryslân extra middelen kunnen betekenen." Voor het basisonderwijs heeft Slob extra geld meegekregen om kleine scholen te steunen.

Muurtje tussen problemen nationale en regionale omroepen

It Polytburo praat ook met minister Slob over de media, omdat hij ook minister van media is. Door dalende reclame-inkomsten moet de minister het minimumbedrag dat beschikbaar is voor de nationale publieke omroep omlaag bijstellen. "Dat moet ik gaan doen, zo heb ik afgelopen vrijdag aan de Kamer laten weten. Er zullen ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt."

Slob zegt dat hij een muurtje heeft gebouwd tussen de problemen bij de nationale en de regionale omroep. Hij wilde daarmee voorkomen dat de regionale omroepen opnieuw geconfronteerd zouden worden met minder rijksinkomsten. Kunnen omroepen zonder reclame, ook regionale omroepen? Slob antwoordt daarop dat in ieder geval nagedacht moet worden over hoe de omroepen minder afhankelijk gemaakt kunnen worden van schommelingen in inkomsten, terwijl ze tegelijkertijd wel hun publieke taken uit kunnen voeren.

Proef met 5 minuten regio-tv op NPO 2

Omrop Fryslân is een van de regionale omroepen die meedraait met de vensterprogrammering. Iedere dag is van die omroepen vijf minuten nieuws te zien op NPO 2. De startdatum is nog niet bekend. Minister Slob: "Maar het gaat door. Ik heb het geld ervoor kunnen vinden. We hebben er ook voor gezorgd dat Omrop Fryslân weer in heel Nederland te zien is, want daar waren problemen mee."

Omrop Fryslân blijft vooralsnog zelfstandig

Volgens minister Slob blijft Omrop Fryslân vooralsnog zelfstandig. "We hebben ervoor gezorgd dat er één omroep per provincie is. Ik heb dat ook wettelijk vastgelegd. In dat opzicht hebben jullie sterke papieren. Maar je zult bij elke concessieperiode weer je positie moeten innemen."

(advertinsje)
(advertinsje)