Leeuwarder Frenk dos Santos voelt zich niet meer geaccepteerd na de demonstratie van zaterdag

19 nov 2018 - 19:18

De discussie over Zwarte Piet maakt veel los bij mensen. Voor Frenk dos Santos uit Leeuwarden geldt dat zeker. Hij is een Leeuwarder met een Braziliaanse afkomst. Hij ervoer zaterdag hoe kwetsend mensen waren richting hem, omdat hij niet blank is.

Amos dos Santos

"Hee Zwarte, ga naar je eigen land"

Dos Santos voelt zich niet meer geaccepteerd in Leeuwarden na zaterdag. Hij had zich eigenlijk nooit bemoeid met de discussie, maar ging zaterdag wel even naar het Zaailand waar de anti-Zwarte Piet-demonstratie was, maar ook pro-Zwarte Piet-demonstranten. En daar schrok hij heel erg van. De agressie van de pro-Pieten-demonstranten vond hij verschrikkelijk.

Volgens Frenk kreeg hij erg racistische teksten naar zijn hoofd gesmeten. Zoals "Hee zwarte, ga naar je eigen land." Dat waren niet alleen demonstranten, maar ook een moeder met kinderen aan de hand.

"Bananen uitdelen kan als racistisch worden bestempeld"

Volgens Frenk gebeurt dat steeds meer en ook steeds meer in zijn omgeving. Mensen die altijd grapjes maken over zijn kleur of afkomst. Dat is kwetsend en hij mag er niets van zeggen, want het is een grapje, zeggen de mensen dan, vertelt Dos Santos. Zaterdag op het Zaailand werden bananen uitgedeeld aan de anti-Zwarte Piet-demonstranten. Dat kan als erg racistisch worden bestempeld.

Frenk dos Santos aan het woord

"Zolang je doet wat men van je verwacht, hoor je erbij."

Frenk wil dat niet meer pikken. Hij voelt dat hij erbij hoort, zolang hij zich maar gedraagt zoals de mensen hier van hem verwachten. Als hij een andere mening heeft of zich niet gedraagt zoals hier wordt verwacht, wordt hij weer de buitenlander en hoort hij er niet meer bij. Dat wil hij niet meer accepteren. Daar moet verandering in komen, vindt hij.

Frenk vindt dat de Zwarte Piet-discussie niet los kan worden gezien van racisme. Mensen zijn zich er niet van bewust, maar ze doen het wel. Er moet over worden gesproken, vindt de muzikant. De mensen moeten een spiegel worden voorgehouden, dat het niet zo kan, vindt hij.

Ik dacht altijd dat ik een van hen was, een van Leeuwarden. Maar dat is na zaterdag niet meer zo.

Frenk dos Santos

Amos dos Santos

Trefwoorden: 
Zwarte Piet Frenk dos Santos
(Advertentie)
(Advertentie)