Biologische melkveehouders demonstreren met koe in Brussel tegen fosfaatbeleid

19 nov 2018 - 17:44

Ruim 75 biologische melkveehouders en één koe gaan woensdag naar Brussel om te demonstreren tegen het Fosfaatbeleid van minister Carola Schouten. Van die 75 bioboeren komt een derde deel uit Fryslân. Zij zijn het er niet mee eens dat de minister de biologische boeren geen vrijstelling wil geven binnen de Fosfaatwet en daarom gaat de actiegroep SOS Bioboeren in protest.

Foto: ANP

Volgens de actiegroep vindt de Eurocommissie Milieu het wel te rechtvaardigen dat Schouten bioboeren vrijstelt van de wet, "omdat bioboeren de mest- en milieuproblemen in Nederland niet veroorzaken." Maar dat wil Schouten dus niet en daar balen de bioboeren van. "Het is een wet die het mestoverschot moet reguleren, maar de biologische sector had en heeft geen mestoverschot."

De wet beperkt de biologische sector, zegt de actiegroep SOS Bioboeren. "Het vergroot ons mesttekort en stimuleert meer melkproductie per koe. Zaken die indruisen tegen biologische landbouwprincipes. De toekomst van de biologische sector staat op het spel."

Ko yn de greide - Foto: Shutterstock.com

Sybrand Bouma van de actiegroep

(advertinsje)
(advertinsje)