Council of Europe kan zich opmaken voor een pittig bezoek aan Fryslân

De Raad van Europa - Council of Europe - komt naar Fryslân voor een belangrijk en pittig bezoek. De Europese adviesraad wil bekijken of Nederland zich wel houdt aan het verdrag voor de bescherming van nationale minderheden. De Ried fan de Fryske Beweging heeft stevige kritiek op het beleid in Nederland, wat de Friese taal betreft. Met name dat Friese scholen zelf kunnen bepalen of ze iets doen aan het Fries, en hoe ze daar invulling aan geven, zit de Ried dwars.
© Omrop Fryslânm, Jeroen Boersma
De Friese taal wordt ook in de media niet serieus genoeg genomen, zo vindt de Fryske Ried. Het zou een gelijkwaardige positie aan het Nederlands moeten hebben, maar dat is bij lange na niet het geval. Dat geldt ook voor het Fries in de rechtbank. Officieel mag het, maar de randvoorwaarden zijn vaak niet stimulerend.

Meerdere bezoeken

Deze zaken zal voorzitter Geart Benedictus maandag bij het bezoek van de adviescommissie naar voren brengen. De adviescommissie gaat dan ook met een aantal andere Friese organisaties in gesprek, zoals studentenvereniging Bernlef, jongerenorganisatie FYK en de Jongfryske mienskip. Later op de dag wordt het gezelschap ook ontvangen door gedeputeerde Sietske Poepjes en er zijn nog overleggen met een aantal andere Friese organisaties zoals AFUK, Dingtiid, EBLT en de hogeschool NHL Stenden.

Sinti, Roma en Molukkers

Op dinsdag gaat de adviesraad in gesprek met vertegenwoordigers van de Sinti en Roma en de Molukkers. Deze minderheden willen ook graag opgenomen en beschermd worden in het verdrag voor de bescherming van nationale minderheden, maar de Rijksoverheid wil daar niet aan.
Nederland heeft op dit moment maar één erkende minderheid en dat is de Friese minderheid. De Raad van Europa kijkt daar anders tegenaan, en heeft Nederland al eerder gevraagd om het verdrag 'ruimer' toe te passen.