Jilt Jorritsma uit Grou wint essayprijs Joost Zwagerman

19 nov 2018 - 07:02

De 27-jarige Jilt Jorritsma uit Grou heeft zondag de eerste Joost Zwagerman Essayprijs gewonnen met zijn essay 'Onthoofd'. Jorritsma is historicus en werkt op dit moment aan zijn eerste roman. Hij krijgt 7500 euro en zijn werk krijgt een plek in een tijdschrift of op een literair platform.

Foto: ANP

Het essay (dat hier volledig is terug te lezen) is moeilijk in een paar woorden uit te leggen. Jorritsma schrijft onder andere over de aanval op de Twin Towers, en de opvallende zaken die daar in het puin werden teruggevonden. Daarnaast schrijft hij over Johannes de Doper en kwantummechanica.

Onderwerpen die zo op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Maar toch hebben ze een band, en verklaren ze elkaar. Als dit voor de lezer verwarrend is, dan is dat goed, zo vertelt Jorritsma in de Volkskrant: "Als schrijver leg je de verbanden niet zelf: je geeft de lezer wat informatie en daar moet hij zelf dingen mee doen. Daarmee neem je de lezer ­serieuzer dan wanneer je hem alles aanreikt. Je wekt een gevoel op: wat hier staat heeft wel enigszins met ­elkaar te maken, maar ik heb geen idee hoe."

Trefwoorden: 
Jilt Jorritsma Essayprijs
(advertinsje)
(advertinsje)