613 verkeersslachtoffers herdacht op Zaailand met 613 lege stoelen: "Dit laat de mensen niet koud"

18 nov 2018 - 17:52

Lege, witte stoelen uitgestald in de vorm van Nederland. Het zijn er exact 613 en ze staan op het Zaailand in Leeuwarden. Het aantal staat gelijk aan het aantal verkeersslachtoffers dat in 2017 in het Nederlandse verkeer is gevallen. Zondag werden de slachtoffers in Leeuwarden herdacht. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen was erbij aanwezig.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

"613, dat is heel veel, als je er even over nadenkt", zei Jetty van der Werf van de vereniging Verkeersslachtoffers. Van der Werf loopt met twee krukken. Ze werd aangereden door een dronken automobilist. "Mensen hebben niet snel door hoeveel 613 is, maar het is twee keer het aantal mensen dat is omgekomen bij het neerhalen van MH17."

Van der Werf vindt het dan ook noodzakelijk dat er veel meer wordt stilgestaan bij het leed dat een ongeluk kan veroorzaken. Ze is zelf ook onder de indruk van de 613 lege stoelen. "Zoveel verkeersdoden, zoveel verdriet, zoveel tranen. Dit laat de mensen niet koud, als ze dit zien en de bedoeling weten."

Denk om fietsers

Op het Zaailand lopen mensen rond van Traffic Informers. Een van hen is Riemer Sinia. Toen hij acht jaar was, is hij aangereden door een automobilist. "Ik heb daar hersenletsel aan overgehouden. Ik ben nooit meer hersteld."

Sinia geeft nu voorlichting aan jonge kinderen op scholen. Voor automobilisten heeft hij een boodschap: "Denk goed om de fietsers op de weg. Je weet niet wat ze doen. Houd rekening met elkaar."

Naar nul verkeersslachtoffers

Het aantal verkeersslachtoffers kan eenvoudig een stuk omlaag, denkt Jetty van der Werf: "De techniek is er wel. Die man die me heeft aangereden, was al een paar keer gepakt voor rijden onder invloed. Een alcoholslot kan op zo'n moment uitkomst bieden."

Ook gedeputeerde Sietske Poepjes denkt niet dat nul verkeersslachtoffers onmogelijk is: "Het wordt heel lastig, maar met techniek kunnen we heel ver komen. Dan moet je wel allemaal zeggen: dit willen we!"

"Het is falen en dat doet pijn"

Poepjes is geraakt door het beeld van de lege stoelen. Als bestuurder met verkeer in de portefeuille is ze bijna iedere week bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid. "Deze 613 lege stoelen maken indruk. Het geeft aan dat het beleid dat je als overheid maakt niet optimaal is. Het kan liggen aan de infrastructuur, dus aan onveilige wegen. Daar mag en moet je de overheid op aanspreken. Maar dit is falen en dat doet pijn."

(advertinsje)
(advertinsje)