Waddenvereniging wil strengere snelheidscontroles op Waddenzee: "Flitspalen op de vaarwegen"

16 nov 2018 - 22:58

De Waddenvereniging wil dat viskotters strenger gecontroleerd worden op snelheid. Vis vangen op hoge snelheid is slecht voor de natuur in de zee, zeggen ze. De Waddenvereniging is bang voor verwoesting van het bodemleven en meer bijvangst. Ze vinden dat de handhaving op het toegestane motorvermogen nu niet goed geregeld is.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Dat motorvermogen bepaalt volgens de Waddenvereniging hoe hard een viskotter kan varen en welk gewicht een kotter mee kan slepen. De Waddenvereniging wil dat de handhaving van het vermogen wordt gedaan met een zogenoemde black box. Alle garnalenkotters hebben zo'n systeem aan boord en het geeft rechtstreeks informatie over de positie van de kotter door. Volgens de Waddenvereniging is het systeem ook geschikt om het gebruikte vermogen te registreren.

"Wie zich niet houdt aan de snelheid op de autoweg, wordt geflitst. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat ook op de vaarwegen flitspalen worden geplaatst", zegt de Waddenvereniging. "Niet alleen voor het behoud van het bodemleven en de visstand, maar ook voor een gelijk speelveld op zee."

(advertinsje)
(advertinsje)