Friezen doen inspiratie op in Oostenrijk in strijd tegen CO2-uitstoot

16 nov 2018 - 22:52

Inspirerend en vernieuwend. Dat was de reactie van de delegatie uit de Friese landbouwwereld en de provincie, die twee dagen in Oostenrijk zijn geweest. Akkerbouwers experimenteren daar in de regio Kaindorf met CO@-opslag in planten en het vruchbaarder maken van de grond. De boeren verkopen ook certificaten aan bedrijven die hun CO@-uitstoot compenseren willen of moeten. Doel van de reis was om te zien of het systeem ook in Fryslân is toe te passen.

De Friezen en hun Oostenrijkse gastheren en -vrouwen - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

"Wel wat geleerd, wel wat opgestoken, maar de vertaling naar de praktijk in Fryslân vind ik een moeilijke", zegt akkerbouwer Durk Bierma uit Waaksens. Hij was een van de zeventien deelnemers aan de reis naar Oostenrijk. Volgens hem werken akkerbouwers in heel Fryslân veel meer in de grond dan hun collega's in Oostenrijk. Dat brengt ook veel meer schade toe aan het leven in de grond.

Fouragehandelaar Theo Mulder uit Kollumerzwaag denkt dat het systeem in Oostenrijk heel goed gebruikt kan worden als aanzet om ook in Fryslân een verandering in denken over de vruchtbaarheid van de grond in gang te zetten. "Het is een deel van de oplossing. Dit moet bij de boeren en als boer moet je doen wat bij je past. Als we nu zeggen dat dit dé oplossing is, dan krijgen we niet iedereen mee."

Niet één op één toe te passen

Kees Meijling van de provincie is een van de initiatiefnemers van de reis. Hij denkt dat het systeem in Oostenrijk niet één op één is toe te passen in Fryslân. "Die verwachting had ik ook niet. Je moet kijken naar wat we hieruit kunnen halen en hoe we dat kunnen combineren met de dingen die we in Friesland al goed doen."

Meijling denkt wel dat alle zeventien deelnemers een goed beeld hebben gekregen van wat het systeem voor hen kan betekenen. De ideeën daarover zullen binnenkort verzameld worden en dan wordt ook bekeken hoe daar een vervolg aan gegeven kan worden. Meijling denkt daarbij aan de oprichting van bijvoorbeeld een vereniging.

Gedeputeerde Michiel Schrier tekende tijdens de reis een overeenkomst om de samenwerking tussen Oostenrijk en Fryslân te versterken.

(advertinsje)
(advertinsje)