Marit Bouwmeester: "Ik zie mezelf als grootste concurrent"

16 nov 2018 - 22:23

Op vrijdag 24 juni 2020 is de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Marit Bouwmeester was de allereerste Nederlandse sporter die zeker is van Tokio. Na haar goede prestaties op de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima, had ze in september haar Olympisch ticket al binnen. "Het is wel lekker dat ik het binnen heb, omdat ik komend jaar dan gewoon mijn ideale programma kan draaien", zegt Bouwmeester.

De twee zijn nu al meerdere keren in Enoshima geweest. "We willen natuurlijk het water bestuderen. Hoe is de windrichting, de bergen, de stromingen... Als we er straks zijn, moeten er geen verassingen meer zijn", zegt Roelof Bouwmeester.

Broer als coach

Broer Roelof was eerst nog haar trainingspartner, maar intussen is hij haar coach. "Aan de ene kant is dit het beste voor Marit, maar ik twijfelde wel ik de juiste persoon was om haar te helpen", zegt hij.

Dat ze familie zijn, daar zit Marit niet echt mee. "Wij kunnen heel hard tegen elkaar zijn, maar dat is echt op het proces gericht en niet op de persoon." Ze is blij met haar broer als coach, omdat hij veel technische kennis meebrengt.

Smerige spelletjes

Dat de druk om te winnen hoog is, blijkt wel uit hoe ver andere zeilsters willen gaan om te winnen. Zo tekende een tegenstander een keer protest aan, omdat ze vond dat Marit haar niet genoeg ruimte gaf, terwijl Bouwmeester ruim om haar heen ging. Toen moest er een jury aan te pas komen om te beslissen wie gelijk had.

Ook verslaggever Ayolt Kloosterboer kent de smerige spelletjes. Hij werd bij de Olympische Spelen al eens benaderd door de Deense coach. Die wou Kloosterman zo beïnvloeden dat hij Marit Bouwmeester in interviews negatief te woord zou staan.

Concurrentie

Het wereldkampioenschap is nu in handen van een Belgische. Maar Marit ziet zichzelf eigenlijk als grootste concurrent. "Als ik mijzelf blijf ontwikkelen, dan komt het goed."

Nieuw talent

Er staat alweer een nieuwe generatie voor de deur. De 20-jarige Mirthe Akkermans werd in 2017 Europees Kampioen onder de 17 jaar. In 2016 won ze de wereldtitel onder de 19 jaar en sinds afgelopen jaar hoort ze bij de besten van de wereld bij de senioren. Ze traint zo nu en dan samen met Marit Bouwmeester en kan veel van haar leren. "Zij kan zichzelf heel goed uit moeilijke situaties zeilen. Ze kan zichzelf goed positioneren ten opzichte van een ander", zegt Akkerman.

(advertinsje)
(advertinsje)