Nieuw gemaal Vijfhuizen wordt geopend met theatervoorstelling

16 nov 2018 - 08:57

De Heining; zo heet het nieuwe gemaal bij Vijfhuizen. Donderdagavond is het geopend. Dat gebeurde niet met een lint, maar met een theatervoorstelling waar ongeveer duizend mensen op afkwamen. Het is een bijzonder gemaal. Niet alleen om het een heel karakteristiek ontwerp heeft, maar ook door de betekenis ervan voor vissen die zowel in zee als in het zoete binnenwater willen leven.

Er is voor gezorgd dat vissen van beide kanten voorbij de dijk kunnen komen. Een lange link door het Noarderleech die telkens breder wordt, zorgt ervoor dat zout en zoet water langzaam in elkaar opgaan. Zoiets bestaat nog niet in het noorden van Nederland.

Het gemaal is ook bijzonder doordat er nogal wat terugslagen waren. Niet iedereen was en is ervan overtuigd dat het gemaal er (op deze manier) moest komen. Dat heeft nogal wat juridische procedures opgeleverd. Bovendien werkt het weer niet altijd mee.

Verslaggever Remco de Vries was bij de opening van het gemaal

De komst van het gemaal heeft alles met het weer en klimaatveranderingen te maken. Als het regent, gaat het telkens om felle buien. En Fryslân had een tekort aan maaicapaciteit om bij veel regen al het water op tijd weg te krijgen. Dit gemaal moet dat oplossen. De Heining heeft ongeveer 15 miljoen euro gekost.

(advertinsje)
(advertinsje)