Jan Huitema: verzet tegen Franse jacht op weidevogels

15 nov 2018 - 20:46

Nederlandse politici in het Europees Parlement willen dat Brussel wat doet aan de jacht in Frankrijk op de beschermde weidevogel. In het noordwesten van Frankrijk wordt gejaagd op snippen en vanaf 2020 wordt de jacht op de grutto mogelijk ook weer toegestaan. "Dit kan toch niet waar zijn? Terwijl Nederlandse en Belgische boeren en natuurorganisaties de grutto en snip beschermen."

Grutto - Foto: Henk Bootsma

In Frankrijk mochten ze de afgelopen tien jaar niet op grutto's jagen, maar dat verbod is nu met een jaar verlengd. Dat het verbod niet langer verlengd wordt, is reden voor de vrees dat de jacht op de 'koning van de weide' weer wordt geopend.

De Twentse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vindt het krom: "De provincies hebben met vele miljoenen euro's Europese steun gewerkt aan weidevogelbeheer. Niet alleen in Nederland, ook in Vlaanderen en andere lidstaten."

Europese doelstellingen

EU-landen zijn verplicht om kwetsbare vogelsoorten te beschermen. De Franse jacht gaat daarom volgens Schreijer-Pierik rechtstreeks tegen Europese doelstellingen in. "Grootschalige afschot van de grutto zou het toppunt zijn en ernstige grensoverschrijdende effecten hebben."

Trefwoorden: 
grutto weidevogel jacht snip
(advertinsje)
(advertinsje)