Kick Out Zwarte Piet gaat definitief demonstreren in Leeuwarden en Dokkum

15 nov 2018 - 21:00

Bij de gemeenten Leeuwarden en Dongeradeel is donderdag een aankondiging binnengekomen van een anti-Zwarte Pieten-demonstratie. Het gaat om Kick Out Zwarte Piet die heeft aangekondigd in alle provinciale hoofdsteden te demonstreren.

De gemeente Leeuwarden bestudeert de aanvraag van de demonstranten. Burgemeester Ferd Crone kan op dit moment nog geen reactie geven. Eerder deze week gaf Crone al aan dat demonstreren een grondrecht is, waar niet op mag worden afgedwongen.

Sytse Brouwer van het Leeuwarder CDA blijft erbij dat een demonstratie van wie dan ook een gevaar is voor de openbare orde. "Gezinnen lopen het risico om niet veilig Sinterklaas te kunnen vieren. Daarom hebben wij er bij de burgemeester op aangedrongen op een andere locatie dan de Prinsentuin voor de demonstratie."

"Geen reactie"

Waar en hoe de demonstranten zaterdag bij de intocht een plek zullen krijgen, daar wil de gemeente op dit moment nog niets over zeggen. De gemeenten komen donderdagmiddag met een officiële verklaring.

"Op dit moment kan ik alleen zeggen dat er een 'kennisgeving' is dat Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren", zegt Didi Boskma, voorlichter van de DDFK-gemeenten. "Met hoeveel ze komen, weten we niet. Verder kunnen we geen reactie geven."

Zwarte Piet is een traditie, die is gebaseerd op het slavernijverleden en is daarmee het symbool van discriminatie en racisme, zo zegt de actiegroep. Opnieuw worden de stellingen ingenomen, de gemeenten, politie en vaders en moeders zijn alert. Ouders twijfelen er inmiddels aan of ze wel naar de intocht toe moeten gaan.

Onder Friezen ligt de kwestie flink gevoelig. Sommigen vinden het dubbel, omdat het een kinderfeest is, waar protest niet bij hoort. Maar mensen hebben toch recht op vrijheid van meningsuiting.

Foto: Omrop Fryslân, Alle Faber

Hooligans

In verschillende plaatsen, zoals Nijmegen en Eindhoven, hebben hooligans van voetbalclubs aangekondigd om de anti-Zwarte Pieten-demonstranten aan te pakken. Ook de harde kern van SC Cambuur zou volgens verschillende bronnen in Leeuwarden in actie komen. Het zou gaan om tientallen supporters die de demonstratie willen verstoren.

(advertinsje)
(advertinsje)