Verlanglijstje Leeuwarden voor 'legacy' LF2018 groot: er is niet genoeg budget

15 nov 2018 - 08:31

Het verlanglijstje van de gemeenteraad van Leeuwarden met wensen voor de nalatenschap van Leeuwarden-Fryslân 2018 is groot. Zo groot dat er lang niet genoeg budget voor is. De raadsleden konden hun wensen woensdag inleveren bij wethouder Sjoerd Feitsma. Hij gaat er de komende tijd mee aan de slag en komt volgend jaar met een plan.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De grootste wens, de zogeheten 'culturele basisinfrastructuur', hoort eigenlijk niet op het lijstje te staan. Daarbij moet je denken aan theaters en muziekpodia. Die basis moet goed op de rit staan, vinden verscheidene insprekers. Harry Bevers van de VVD: "Ik kan wel een hele lijst gaan indienen maar dat doe ik niet. Laten we er nu eerst voor zorgen dat die basis staat. Die moet het doen." Zijn zorgen worden gedeeld door onder andere de PvdA en Oeds Westerhof, de man die binnen LF2018 verantwoordelijk is voor de nalatenschap. "Als je succesvol wilt zijn, moet je die basis op de rit hebben. Dat is de insteek van instellingen in samenwerking met de gemeenten en de provincie.

Doorgaan met afgeslankte LF2018-organisatie

Volgens Westerhof moet je om succesvol te blijven, doorgaan met een soort van afgeslankte LF2018-organisatie. "Die kan dan een onafhankelijke programmering neerzetten met een onafhankelijke organisatie. Dat was de kracht van de bestaande organisatie. Dat eigenzinnige moet je dan doorzetten in een nieuwe organisatie. Dat maakt het sterk en dan sta je los van de bestaande instellingen."

Dolci, het zogenoemde Directeurenoverleg Leeuwarder Culturele Instellingen, sluit er graag bij aan. Dieneke Zwiers is voorzitter van Dolci. Zij vindt dat er veel aandacht moet komen voor marketing. "Mensen moeten naar de stad komen. Daar willen wij graag bij helpen." Verder wil Dolci de bestaande samenwerking tussen de verschillende festivals doorzetten.

De ondernemers zijn ook enthousiast. Cees Anceaux van het LOF wil alle zaken goed vasthouden. En ook inzetten op de blockbusters zoals de Escher-tentoonstelling in het Fries Museum.

Talentontwikkeling van belang

Nog belangrijker naar de toekomst toe is de ontwikkeling van talent. Zo kregen schoolkinderen de kans bij Circus Adje om te laten zien wat ze kunnen. En dat gebeurde op meer plekken. Volgens de meeste raadsleden is het van het grootste belang daarmee door te gaan. Dat moet je dan doen op een plek waar het kan: de zogenoemde broedplaatsen. Locaties waar veel kan en mag en waar je je in alle rust kunt ontwikkelen.

Blij met de inbreng

Wethouder Sjoerd Feitsma is blij met alle inbreng. "Ik heb hier wel eens anders gezeten als het om LF2018 ging. "Veel zaken die voorbij kwamen, staan ook al op papier. "Het komt aardig overeen met wat we op andere plekken ook al hebben gehoord. Dat gaat om cultuurtoerisme, de basisinfrastructuur, de talentontwikkeling en ook de broedplaatsen."

Aan het einde van het jaar worden alle cijfers bij elkaar verzameld en wordt gekeken naar wat goed werkt en wat niet. Op basis daarvan en de inbreng van alle betrokken partijen en de raadsleden wordt een document voor de toekomst opgesteld. "Dan moeten we zien welke structuur er dan bij past richting de toekomst. De verwachting is dat het document met de 'legacy' van LF2018 aan het einde van januari, begin februari klaar is.

Trefwoorden: 
LF2018 cultuur legacy
(Advertentie)
(Advertentie)