Computergames bieden kansen in de medische wetenschap

De tijd dat computergames door criticasters werden afgedaan als dom volksvermaak ligt definitief achter ons. "Zo heeft een puzzelspelletje als Candy Crush Saga bijvoorbeeld aan de basis gelegen van de ontwikkeling van medicijnen tegen HIV", vertelde Tim Laning van Grendel Games woensdag bij IepenUP Live in Neushoorn Café. Zijn bedrijf uit Leeuwarden ontwikkelt programma's die met name in de zorg, medische wetenschap en het onderwijs worden toegepast.
Tim Laning
Laning is inmiddels voor de productie van zijn games nationaal en internationaal al meerdere keren onderscheiden.
Ate van der Meer van Snakeware uit Sneek, als jongetje al helemaal in de ban van old school gaming consoles, stelde dat computers van de 8bits-generatie zelfs de basis hebben gelegd voor zijn bedrijf in digitale producties. Met succes: naast Sneek heeft Snakeware ook nog vestigingen in Amsterdam, Groningen en New York, terwijl de Duitse markt lonkt.
Voor deze speciale editie van het wekelijkse discussieprogramma van Omrop Fryslân en LF2018, stond Neushoorn helemaal vol met oude spelcomputers uit de verzameling van Marvin Droogsma uit Harlingen. Droogsma zag met voldoening hoe het publiek, dat dankbaar en fanatiek gebruik maakte van de mogelijkheid om gratis te 'gamen', veel belangstelling toonde voor 'zijn pronkstukje': de Commodore 64. Want volgens Droogsma is daarmee alles begonnen. Bovendien is het apparaat nog steeds de meest verkochte huiscomputer ooit.

Enige computertheoloog van Nederland

Frank Bosman, de enige computertheoloog van Nederland, ging daarna op zoek naar de religie in videogames. Volgens hem waren tot zijn opluchting in de meeste spellen, op een positieve wijze, christelijke boodschappen opgenomen. Ook in de games met veel geweld. Maar van videogames die door christelijke producers waren gemaakt, moest hij niets van weten. "Die zijn gewoon slecht gemaakt", aldus Bosman.
Kompjûterteolooch
Zowel Tim Laning als Ate van der Meer hadden nog een boodschap voor ouders die vinden dat hun kinderen te veel bezig zijn met computerspelletjes. "Deze kinderen leren snel en met name grafisch denken. En de volgende generatie programmeurs zal niet meer met toetsen werken, maar met name met graphics", zei Van der Meer. "Bovendien leren ze snel fouten ontdekken en oplossen. Het bedrijfsleven zal om ze springen."

Kansen in medische wetenschap

En volgens Laning liggen er voor intelligente gamers en spel-ontwikkelaars volop kansen in de medische wetenschap. "Zo was men al meer dan vijftien jaar bezig om een doeltreffend middel te ontwikkelen tegen HIV. Maar het was een puzzelspelletje dat leidde naar een baanbrekend onderzoek naar proteïnen voor het uiteindelijke medicijn."

Volledige uitzending

Deze volledige uitzending van IepenUP Live terugkijken? Dat kan hieronder.

IepenUP

Elke woensdag staan in het programma de actualiteiten in de wereld centraal. Hoe leven wij met elkaar, welke subgroepen maken daar deel vanuit en hoe zorgen we ervoor dat wij elkaar vaker ontmoeten en beter begrijpen? Dat zijn zaken die aan bod komen in IepenUP.
Iedereen kan komen aanwaaien en deelnemen aan de discussies in café De Backstage in poppodium De Neushoorn. Het programma begint iedere woensdag om 20.00 uur en is te volgen op Omropfryslan.nl, in de Omrop-app en op de Facebookpagina van Omrop Fryslân. Meer informatie over IepenUP is te vinden op de Facebookpagina. IepenUP is een initiatief van Omrop Fryslân, Tresoar en Neushoorn Café en LF2018.