Reorganisatie bij Dockinga College kost tien banen

14 nov 2018 - 13:31

Het Dockinga College in Dokkum en Ferwert wil begin volgend jaar tien medewerkers ontslaan. Daarbij vallen ook gedwongen ontslagen. De reorganisatie bij Dockinga middenin het schooljaar is nodig, omdat de school met het bestaande personeelsbestand in 2019 zou uitkomen op een verlies van 1 miljoen euro. Bestuurder Geert van Lonkhuyzen heeft dat woensdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Van Lonkhuyzen werkt nog maar twee maanden bij Dockinga en was aangetrokken om de geplande nieuwbouw van de school in goede banen te leiden. Die plannen worden nu eerst uitgesteld, omdat hij bij het vaststellen van de begroting voor 2019 grote tekorten tegenkwam. Hoofdoorzaak van de problemen is de krimp. Het aantal leerlingen is de afgelopen tien jaar teruggelopen van 2.500 tot 1.750. De school houdt er rekening mee dat het aantal leerlingen nog verder zal dalen tot zo'n 1.550.

Bestuurder Geert van Lonkhuyzen van Dockinga over het tekort bij de scholengemeenschap

Naast de krimp heeft het Dockinga College ook 'marktaandeel' verloren, zegt Van Lonkhuyzen. Dat betekent dat ouders van potentiële leerlingen voor andere scholen hebben gekozen, zoals Piter Jelles Dalton, naast het Dockinga College in Dokkum, of voor scholen in Damwâld of Leeuwarden. Dockinga wil de komende tijd daarom meer aan PR doen om 'het goede verhaal' van de scholen meer uit te dragen in de regio.

De aanstaande reorganisatie moet meer worden dan alleen het gezond maken van de begroting. De school denkt ook aan het introduceren van andere onderwijsconcepten zoals 'lespleinen', waarbij beter maar ook efficiënter les kan worden gegeven. Een andere mogelijke maatregel is het vergroten van de klassen. Dockinga heeft dinsdag de medewerkers geïnformeerd over de aanstaande reorganisatie. De medewerkers hebben volgens bestuurder Van Lonkhuyzen 'waardig' op het slechte nieuws gereageerd.

Samenwerking

Sinds begin dit jaar werkt Dockinga samen met het Lauwers College in Buitenpost en CSG Liudger in Drachten bij het bestrijden van de krimp. De school wil dan ook onderzoeken of medewerkers die in Dokkum hun baan verliezen ook daar aan de slag kunnen. Het mogelijk sluiten van de dependance in Ferwert is volgens Van Lonkhuyzen niet aan de orde.

De nijbouplannen foar de skoalle wurde earst even útsteld - Foto: Omrop Fryslân

"Er valt niet aan te ontkomen dat er mensen weg moeten. Ik kan nog niet zeggen welke functies het betreft, maar te veronderstellen valt dat er personeelsleden van het Dockinga College gedwongen hun baan zullen verliezen", zegt Geert van Lonkhuyzen.

Het besluit wordt op korte termijn, per 1 januari, doorgevoerd. "Elke dag dat ik het besluit uitstel, betekent dat de opgave groter wordt, want dan moet ik 'm namelijk later in een kortere tijd realiseren. Het betekent dat ik op een termijn van weken maatregelen moet nemen", besluit Van Lonkhuyzen.

(advertinsje)
(advertinsje)