Motorclub Dirty to Be hoeft gemeente geen dwangsom te betalen

14 nov 2018 - 12:33

De Raad van State heeft woensdagochtend uitspraak gedaan over de zaak die Dirty to Be had aangespannen en besloten dat de motorclub uit Drachten de dwangsom van 10.000 euro niet aan de gemeente Smallingerland hoeft te betalen.

Ried fan Steat - Foto: ANP

De uitkomst van de zaak is dat de gemeente de dwangsom niet in deze vorm mocht opleggen en indienen. Dirty to Be was in hoger beroep gegaan tegen de dwangsom die door de gemeente was opgelegd vanwege een feest met leden van een outlaw motorclub en de bestemming van het gebouw.

Het feest was op 4 mei. De gemeente had daar een tip over gekregen. Toezichthouders gingen erheen en zagen mensen met jasjes van motorclub Blackguards, die niet welkom zijn in Smallingerland.

Gebouw heeft bedrijfsbestemming

De motorclub zit in een gebouw aan De Gaffel in Drachten en heeft daar zijn werkplaats, maar in het pand zit ook een bar met een stamtafel. De gemeente wil niet dat de motorclub er een clubhuis van maakt. Het gebouw mag volgens de gemeente niet voor dat doel worden gebruikt, wel als werkplaats. In het bestemmingsplan staat dat het pand een bedrijfsbestemming heeft.

Met de uitspraak van de Raad van State vervalt het besluit van de rechtbank, dat de gemeente eerder in het gelijk had gesteld. De gemeente moet nu van de Raad van State een nieuw besluit nemen op het bezwaar van de motorclub.

(advertinsje)
(advertinsje)