Oranjevrouwen pakken in Zwitserland WK-ticket

13 nov 2018 - 21:31

Oranje mag toch naar het WK in Frankrijk. Dinsdagavond werd in Schaffhausen met 1-1 gelijk gespeeld tegen Zwitserland, dat was genoeg om het ticket in de wacht te slepen. De vrouwen wonnen namelijk eerder thuis al met 3-0 van de Zwitserse voetbalvrouwen.

Foto: Orange Pictures

In de selectie van coach Sarina Wiegman zaten drie Friezinnen: Sherida Spitse, Loes Geurts en Sisca Folkertsma. Spitse en Geurts mochten beide vanaf de eerste minuut meestrijden om het WK-ticket. Het team van Wiegman kreeg meteen een dreun te verwerken, want al in de zevende minuut moest Anouk Dekker het veld verlaten, na een overtreding op Ramona Bachmann. Hierna stond Nederland met name op haar eigen helft en probeerde het team al counterend te scoren. Shanice van de Sanden kreeg op die manier een aantal goede kansen, maar voor de rust kwam de bal nog in het goal van de tegenstanders.

In de tweede helft kon Nederland al snel het WK-ticket zeker stellen door een goal van oud-Heerenveen speelster Vivianne Miedema. De spits kreeg de bal na een mooi uitgespeelde aanval en kon toen de 1-0 op het scorebord zetten. Hierna leek er geen gevaar meer te zijn voor Oranje, maar toch konden de Zwitsers door een miscommunicatie achterin onverwacht de 1-1 maken. Daarna was er echter echt geen gevaar meer en kon er, na het laatste fluitsignaal, worden gefeest.

Kwalificatie

De Oranjevrouwen moesten de play-off-wedstrijd tegen Zwitserland spelen, omdat ze in de groepsfase bij de kwalificatie voor het WK op de tweede plaats, achter Noorwegen, eindigden. Na een dramatische laatste wedstrijd.

Voor de wedstrijd tegen Zwitserland had Oranje in de play-offs al met Denemarken afgerekend. Het WK is komend jaar in Frankrijk en duurt van 7 juni tot 7 juli. Er doen in totaal 24 teams aan mee, die in twaalf stadions 52 wedstrijden zullen spelen. Nederland gaat als Europees Kampioen naar het WK.

Het is voor de tweede keer dat Oranje zich voor het WK heeft geplaatst. De vorige plaatsing was in 2015, toen het WK in Canada was.

Trefwoorden: 
WK Oranje Oranjevrouwen
(advertinsje)
(advertinsje)