Vrijdagavond herdenking Menno Patat in zijn eigen snackbar

13 nov 2018 - 19:26

Vrijdagavond kan iedereen afscheid nemen van Menno Jansma, ook wel bekend als Menno Patat. Tussen 19:00 en 21:00 uur gaat de deur van zijn snackbar nog één keer open.

Foto: Omrop Fryslân

Menno Jansma had al bijna 35 jaar een snackbar in de Leeuwarder wijk Westeinde. Zijn patat, kroketten en frikandellen waren goedkoop, want zoals hij volgens zijn vriend Rik van der Zee altijd zei: "Massa is kassa." Van der Zee had een goede band met Jansma en is een van de initiatiefnemers van het afscheid vrijdagavond. "Je ziet het aan de hoeveelheid mensen die hier bloemen komen brengen, Menno was belangrijk voor veel mensen".

Uit zijn hoofd

"Een heel apart mannetje, met een heel goed hart." Kapper Paul Kingma heeft al 33 jaar een kapsalon in het winkelcentrum in Westeinde. "Hij stond altijd klaar voor zijn eigen meiden, maar ook voor mijn meiden".

Menno Patat stond erom bekend dat hij nooit iets opschreef. Hij had alle bestellingen in zijn hoofd en dat verwachtte hij ook van zijn personeel. Linda werkte tien jaar bij hem. Ze weet nog dat ze op haar eerste werkdag een notitieboekje had meegenomen. "Ben je helemaal idioot, wete jou wel hoeveel bomen dat kost, gewoan hier yn de kop. Dat geheugen mut je traine," was de reactie.

Menno Jansma was een 'einzelgänger'. Een vrachtwagen komt de bocht om en stopt voor de snackbar. Linda herkent de chauffeur. Hij komt ook zijn laatste eer bewijzen. "Twaalf jaar lang heb ik patat en kroketten bij Menno gebracht, maar of ik hem kende? Dat denk ik niet."

(advertinsje)
(advertinsje)