Kringloopwinkel Koudum in de problemen door hogere afvalstortprijzen

13 nov 2018 - 10:54

Stichting Emmaus Koudum, die de kringloopwinkel in het dorp exploiteert, voelt zich tekort gedaan door de gemeente Súdwest-Fryslân. Die wil het storten van afval bij de gemeente vanaf 1 januari niet langer toegestaan.

Foto: Google Streetview

De stichting moet haar afval dan aanbieden bij een commercieel bedrijf. Dat zou 20.000 euro per jaar kosten. Volgens het bestuur blijft er dan te weinig geld over voor de goede doelen waarvoor ze zich inzetten.

Oproep

De stichting steunt goede doelen elk jaar met zo'n 30.000 euro. Volgens het bestuur verdient Emmaus daarom een betere behandeling. Ze doen een oproep aan het college om hen te koesteren en het de stichting niet onmogelijk te maken haar werk te doen.

Wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân gaat in gesprek met kringloopwinkel Emmaus in Koudum en het onderwerp wordt op de agenda gezet om in de raadscommissie te bespreken. Dat is maandagavond toegezegd in de raadsvergadering. Volgens de wethouder mag er wettelijk geen onderscheid worden gemaakt tussen instellingen met een goed doel of gewone bedrijven.

Juridisch lastig

Het achteraf compenseren met subsidie wordt volgens Faber juridisch ook heel moeilijk, omdat er dan gekozen moet worden welke instellingen daarvoor in aanmerking komen. Er zijn meer goede doelen die geld ophalen met gebruikte goederen.

Trefwoorden: 
Koudum Emmaus Kringloopwinkel
(advertinsje)
(advertinsje)