Het verhaal van Stadswerf Leeuwarden: een plaats waar iedereen tot zijn recht komt

12 nov 2018 - 21:09

Op een van de oudere stukjes Leeuwarden, vlak naast café Blauwhuis, zit een scheepswerf: Stadswerf Leeuwarden. Het is een plaats in de luwte van de drukke stad. Mensen die het psychisch moeilijk hebben, die bijvoorbeeld overspannen zijn, kunnen daar aan het werk. Een bijzondere plaats, vindt ook de Commissaris van de Koning Arno Brok. Hij was woensdag op werkbezoek.

Foto: Omrop Fryslân

De Dwaelster, een mosselaak , ligt in het haventje van de werf. Het is een van de schepen die daar ligt voor onderhoud. Al bijna 25 jaar is de werf een plaats waar mensen die het psychisch moeilijk hebben, of met een lichte verstandelijke beperking, aan het werk kunnen. Ze worden doorgestuurd door GGZ-Fryslân of andere organisaties. Op de werf kunnen ze werken aan hun herstel en proberen weer door te stromen naar gewoon werk. Anderen werken daar therapeutisch. Door werfbaas Mathijs Westra wordt goed op de mensen gelet. Hij zet iedereen aan het werk en neemt de tijd om naar de problemen te luisteren en waar mogelijk te helpen: "Het is misschien niet volledig professioneel, maar ze mogen mij ook thuis bellen."

Stagiaires

Het is ook een leerbedrijf. Studenten van het Friesland College leren daar hoe ze een goede scheepstimmerman kunnen worden. Maar het is meer dan dat. Stagebegeleider Corlienke de Jong vindt het een bijzondere plaats: "De stagiaires hier leren een vak, en daarnaast leren ze om te gaan met mensen in de psychiatrie. Dat is de kracht hier ook. Ze leren elkaar hier goed kennen. En dan ook hoe je dan zo'n dag met elkaar moet uithouden.

Foto: Omrop Fryslân

Anko is een van de stagiaires. Hij wilde er zelf graag aan de slag: "Mijn moeder vond het een fantastisch idee. Mijn oma werkt ook met mensen met een beperking. Eigenlijk heb je geen idee om welke mensen het dan gaat. Dit was dus voor mij een kans om hier te kijken. Daar was mijn moeder blij mee." Hij baalt dat zijn stage er inmiddels opzit: "Er is meer in de wereld dan 'gewone mensen'. Je werkt hier met mensen die bagage met zich meedragen, of soms moeilijk vooruit te branden zijn. Dat wij hier dan ook tussen mogen lopen, is heel bijzonder."

Commissaris op bezoek

Brok manoeuvreert met gemak tussen de boten op de werf door. In de tussentijd is hij een gewillig oor voor de mensen die er werken. Hij krijgt een aantal levensverhalen te horen. Brok is er op uitnodiging van Corlienke de Jong. Zij is ook actief als fractievoorzitter van de FNP in de Staten. Zij had de werf aangedragen voor een werkbezoek: "Juist omdat het zo'n bijzondere locatie is en alles en iedereen hier in rust kan samenwerken." Voor Brok is de werf geen onbekend terrein. Hij had er al eens gekeken tijdens de Open Monumentendagen. Brok vindt het een prachtig project: "Hier zo mooi en knus in de binnenstad. En dat mensen hier dan zo hun werk en dag kunnen invullen en werken, dat is mooi."

Luister naar een uitgebreide reportage over de Stadswerf Leeuwarden

(advertinsje)
(advertinsje)