Onrust over kinderopvang in nieuwe wijk De Zuidlanden

12 nov 2018 - 12:27

Op de basisscholen De Sprong en De Pionier in de nieuwe Leeuwarder wijk De Zuidlanden is grote onrust ontstaan over de buitenschoolse opvang (BSO). De BSO vindt nu nog plaats op de scholen, maar door de grote groei van het aantal leerlingen moet de kinderopvang vanaf 1 januari op zoek naar andere huisvesting. Die is er in principe wel in andere delen van de stad, maar dat zorgt voor grote praktische problemen voor de ouders.

skoalleboerd - Foto: Shutterstock.com

Door de verhuizing kan het voorkomen dat twee kinderen uit een gezin beide naar een andere BSO moeten. Daarnaast is er zorg over het perspectief op de langere termijn. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting, maar die heeft tot nu toe nog geen plannen waar de scholen en ouders mee kunnen leven. Sinne Kinderopvang is verantwoordelijk voor de BSO. Dat is een commerciële organisatie.

Twee nieuwe locaties

Vorige week kregen ouders te horen dat de kinderopvang in De Zuidlanden moet verhuizen. Er komen nu twee nieuwe locaties: een in Techum en een in Zuiderburen. Het probleem is dat er bij beide opvangen maar een beperkt aantal plekken is. Sommige ouders moeten binnenkort meer dan een kwartier fietsen om hun kinderen op te halen, terwijl dat nu slechts een fractie daarvan is. De nieuwe situatie begint op 1 januari.

Informatieavond

De ouders werden op een informatieavond ingelicht over de tijdelijke oplossing. "Je voelde de spanning in de zaal. De adrenaline knalde eruit", zegt Jacob Wijnsma. Zijn 6-jarige dochter zit op De Pionier en zijn zoon van drie jaar op de opvang. "Onze dochter zit toevallig in een BSO-groep die aan de Molkenkelder kan blijven, maar het is natuurlijk ontzettend vervelend voor de ouders die straks hun kinderen bij Het Hop in Zuiderburen moeten ophalen. Ouders worden op kosten gejaagd, want het kost hen meer tijd om de kinderen op te halen. Die rekening wordt bij de ouders neergelegd."

Logistieke problemen

Een moeder van twee schoolkinderen van De Pionier zit met haar handen in het haar. "Wij hebben twee kinderen op De Pionier. Wij hebben een formulier gekregen waarop we kunnen aangeven hoe wij de BSO voor ons zien. Of plaatsing op de locatie aan Het Hop, of plaatsing in de BSO-groep van De Sprong, maar zodra die school gaat verhuizen, hebben wij opnieuw een probleem. "Voor deze moeder levert het ook logistieke problemen op. "Mijn man is 's avonds eerder thuis, maar ik heb de auto dan nog. Dat zou dus betekenen dat hij de kinderen met een fiets moet ophalen, want de kinderen worden met busjes van de basisschool naar de BSO gebracht."

Deze moeder heeft straks een groot probleem

Geen goede vooruitblik van de gemeente

Albert Helder van de koepelorganisatie Proloog maakt zich ook zorgen. "Wij missen het toekomstperspectief bij de gemeente Leeuwarden. Wij hebben dit probleem al een aantal jaren geleden aangekaart bij de gemeente, maar tot nu toe hebben we geen perspectief gekregen op een oplossing."

Jeannette Kramer, directeur van de schoolkoepel BMS, waar basisschool De Sprong bij is aangesloten, wil niet inhoudelijk op vragen ingaan. "Wij zijn geen partij in dit geheel. Sinne Kinderopvang en de gemeente Leeuwarden zijn verantwoordelijke voor de buitenschoolse opvang."

Vervolggesprekken

Komende donderdag spreekt Proloog weer met de gemeente over dit probleem. De gemeente was niet aanwezig op de informatieavond.

Albert Helder, directeur van koepelorganisatie Proloog

Trefwoorden: 
Kinderopvang Techum
(advertinsje)
(advertinsje)