Herindeling Ferwerderadiel dreigt een eind te maken aan oudejaarsfeest van Hallum

11 nov 2018 - 20:29

Het ziet er naar uit dat er geen oudejaarsfeest meer komt in het multifunctioneel centrum van Hallum. Daarmee komt er een einde aan een traditie van dertien jaar. Regels van de nieuwe gemeente Noardeast Fryslân zouden het feest niet gedogen.

Foto: ANP

De nieuwe gemeente Noardeast Fryslân, die op 1 januari officieel ontstaat, wil drank en roken tijdens oudejaarsnacht niet gedogen. Dat betekent dat het feest in 't Trefpunt niet door kan gaan.

Oude gemeente kneep oogje dicht

Het gemeentebestuur van Ferwerderadiel, waar Hallum nu nog onder valt, kneep bij het feest weleens een oogje dicht. Mensen van 't Trefpunt zorgden zelf voor een ordelijk verloop van het feest. Het was bedoeld om de jongeren tijdens oudejaarsnacht een plaats te geven.

Bestuurders en beheerders van 't Trefpunt wilden zo de jongeren van de straat houden en vernielingen voorkomen. Er waren weleens wat incidenten, maar die werden door de organisatie zelf opgelost.

Herindeling Ferwerderadiel dreigt een eind te maken aan oudejaarsfeest van Hallum

"Handhaving is niet mogelijk"

Minderjarigen hadden bij de oudejaarsfeesten misschien dan wel weinig moeite om aan drank en sigaretten te komen, goed handhaven is volgens de organisatoren niet mogelijk.

"De jeugd is de hele dag al bezig en komt voor een groot gedeelte aangeschoten binnen", zegt Joop Seepma, de beheerder van 't Trefpunt.

Fan links nei rjochts: Theo Hoogerbrug, Afke de Vries en Joop Seepma fan it Trefpunt - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

"We controleren wel op vuurwerk en wapens. Maar als we streng handhaven op sigaretten en drank, kunnen we bijna niemand meer binnenlaten", zegt Seepma.

Organisatie kan hoge boetes niet betalen

Omdat Noardeast-Fryslân het feest niet wil gedogen, dreigen er hoge boetes voor de organisatie. "Dan houdt het op, want eventuele boetes kunnen we niet betalen", zegt voorzitter Theo Hoogerbrug van 't Trefpunt.

De voorzitter begrijpt dat de nieuwe gemeente geen uitzondering wil maken voor Hallum, maar hij vindt het wel jammer. Net als de beheerders is hij bang dat de jongeren nu de straten opgaan en dat er dingen worden vernield.

Vanaf een januari gaan de gemeenten Kollumerland, Dongeradeel, en Ferwerderadiel met elkaar samen als Noardeast-Fryslân. De gemeente Dantumadiel heeft lang meegedaan aan de fusie, maar blijft zelfstandig. Op 21 november zijn er verkiezingen in de drie herindelingsgemeenten.

It Trefpunt yn Hallum - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Trefwoorden: 
Hallum feest 't Trefpunt oudjaar
(Advertentie)
(Advertentie)