Mats Stoltenborg en Irene Schouten winnen in Thialf

10 nov 2018 - 21:42

De vierde marathon van de KPN Cup in Thialf is zaterdagavond gewonnen door Mats Stoltenborg. Hij was de snelste in een kopgroep met Jorrit Bergsma en Marcel van Ham. Bij de vrouwen sprintte Irene Schouten naar de winst.

Ronde voorsprong voor drie man

Bij de mannen ging de wedstrijd over 125 rondes. Halverwege de wedstrijd stapte de Koreaan Seung Hoon Lee, de Olympisch kampioen op de massastart in Pyeongchang, na ruim zestig rondes uit de wedstrijd.

Even later pakte drie schaatsers een ronde voorsprong. Met nog 40 rondes te gaan waren het Jorrit Bergsma,Mats Stoltenborg en Marcel van Ham die de aansluiting maakten met de achterkant van het peloton. Dat probeerde later ook een groepje met Gary Hekman, maar dat lukte ze niet.

De drie koplopers moesten het beslissen in een eindsprint. Een ronde voor de finish ging Bergsma van kop af de sprint aan. In de laatste bocht kwam Stoltenborg binnendoor bij Bergsma en hij was net iets eerder bij de finish dan Bergsma.

Ploeg Anema wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen was Irene Schouten de winnaar na 80 rondes. Ze was de snelste in de sprint van een kopgroep van vijftien vrouwen. Dat had ze niet alleen te danken aan haar snelle eindsprint. Ploeggenoot Carien Kleibeuker gooide het tempo in de kopgroep tegen het eind van de wedstrijd behoorlijk omhoog. Daardoor kon niemand ontsnappen en kon Schouten het in de sprint afmaken. Imke Vormeer werd tweede, Iris van der Stelt derde. Schouten is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Beste Friezin zaterdagavond was Bianca Bakker uit Wijnjewoude. Zij reed eerder in het seizoen al drie keer naar een derde plek, nu werd ze vierde. Daarmee staat ze nu tweede in het algemeen klassement, achter Irene Schouten.

(advertinsje)
(advertinsje)