Anton Wachterprijs uitgereikt aan schrijfster Ellen de Bruin

10 nov 2018 - 15:53

Schrijfster Ellen de Bruin heeft in Harlingen de Anton Wachterprijs gekregen. Die prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan het beste literaire prozadebuut. De Bruin krijgt de prijs voor haar roman Onder het ijs. De jury noemt haar boek een ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over de menselijke drijfveren en dwaalwegen.

Anton Wachterpriis útrikt oan skriuwster Ellen de Bruin

De Bruin is wetenschapsredacteur bij het NRC Handelsblad. Ze is de twintigste winnaar van de Anton Wachterprijs, die bestaat uit 2.000 euro en een beeldje. De prijs is uitgereikt in de Grote Kerk in Harlingen. De prijs is vernoemd naar de hoofdpersoon van een romanreeks van schrijver Simon Vestdijk uit Harlingen.

De Bruin is de twintigste winnaar van de Anton Wachterprijs. De jury bestond dit jaar uit Gerbrand Bakker, Kees 't Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries. Er waren nog vier genomineerden: Wormen en Engelen van Maarten van der Graaff, Astronaut van Pieter Kranenborg, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Kleihuid van Herien Wensink.

De Ina Dammanprijs - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Reportage over de uitreiking van de Anton Wachterprijs in Harlingen

De Ina Dammanprijs

Schrijver Maarten 't Hart kreeg zaterdag de Ina Dammanprijs. Die kreeg hij omdat hij in zijn essays en publieke optredens altijd veel aandacht heeft voor Simon Vestdijk. 't Hart was zelf, vanwege 'fysiek ongemak', niet aanwezig bij de prijsuitreiking. In een eerder opgenomen interview vertelde hij hoe Vestdijk een grote invloed op zijn leven heeft gehad. Kees 't Hart nam de prijs uit naam van 't Hart in ontvangst.

Simon Vestdijk was een van de meest productieve schrijvers in Nederland. Hij groeide op in Harlingen. Anton Wachter was een belangrijk romanfiguur in een serie van Vestdijk die hij schreef tussen 1934 en 1960. Het was een autobiografische cyclus van Vestdijk. Het speelde zich af in Lahringen (Harlingen). 'Terug tot Inna Daman' was ook een roman in die cyclus. Die ging over de onbereikbare liefde van Wachter.

Vestdijk schreef ongeveer 200 romans, essays, wetenschappelijke artikelen en poëzie. Vestdijk werd geboren in 1898 en overleed in 1971.

(Advertentie)
(Advertentie)