Burgemeester Crone wijst demonstratieverbod in Leeuwarden af

10 nov 2018 - 15:00

Burgemeester Crone van Leeuwarden zal de demonstratie tegen Zwarte Piet, volgende week zaterdag, niet verbieden. De FNP had daarom gevraagd. Crone vindt het recht om te demonstreren belangrijk. Bovendien heeft actiegroep Kick Out Zwarte Piet nog geen officiële aanvraag voor een demonstratie gedaan. Volgens de FNP kunnen de demonstranten beter buiten het centrum van de stad demonstreren. De actiegroep heeft aangekondigd te gaan demonstreren in Leeuwarden en Dokkum.

Foto: Omrop Fryslân, Alle Faber

Jan Willem Tuininga van de FNP in Leeuwarden en burgemeester Ferd Crone over het demonstratieverbod

"Ik denk dat we allemaal vinden dat het recht op vrije meningsuiting, dus ook het recht op demonstratie, een groot goed is", zegt burgemeester Crone. "Daar staat Nederland in de hele wereld om bekend. Dat is ons democratisch grondrecht, waarvan ik niet alleen zelf vind dat het belangrijk is, maar dat bevestigen rechters iedere keer weer opnieuw. Dat grondrecht wil ik zelf beschermen, maar dat is ook mijn wettelijke plicht."

"Spijkers met koppen"

Jan Willem Tuininga van FNP Leeuwarden vindt dat de burgemeester van de stad moet kijken naar Den Haag. Daar heeft burgemeester Krikke de demonstranten verboden om actie te voeren op het plein waar Sinterklaas de stad binnenkomt. Tuininga: "Spijkers met koppen. Wij vinden dat het eigenlijk overal in Nederland moet gebeuren, maar in onze gemeente komen wij met dit voorstel. Hier in Leeuwarden moet het sowieso."

(advertinsje)
(advertinsje)