Het NFF bij Omrop Fryslân: Documentaires in de spotlights

09 nov 2018 - 22:27

Van maandag 5 tot zondag 11 november staat Leeuwarden weer volledig in het teken van het Noordelijk Film Festival. Het festival duurt dit jaar een paar dagen langer in verband met LF2018, en Omrop Fryslân is er elke werkdag bij met een uitgebreide uitzending vanuit De Harmonie. In dit programma gesprekken met filmmakers en reportages. Elke avond zenden we een of soms twee films uit.

Een dag van documentaires bij Omrop Fryslân op het Noordelijk Film Festival. De prijswinnende film 'De laatste boer van Euvelgunne' van Tom Tieman zenden wij op deze avond uit. Het is het verhaal van boer Thies Dijkhuis die zijn boerderij, zijn elf koeien en zijn land verdedigt tegen de uitbreiding van de stad Groningen. Karen Bies praat met regisseur Tom Tieman, die dit jaar ook met zijn nieuwe film 'De Muze' op het festival is vertegenwoordigd.

Laatste boer Euvelgunne - Foto: Omrop Fryslân

De Omrop Fryslân-documentaire 'De Striid' gaat over de triatleet Jacob Veenstra. Filmmaker Murk Jaep van der Schaaf volgt hem in zijn fysieke en mentale training voor de Frysman 2018, een triatlon die start en finished op het Reaklif.

De Joadske Brulloft

Karen praat ook met Annet Huisman over haar film 'De Joadske Brulloft'. De kinderen van de Joodse Barend en Mimi Boers zijn op reis door Europa. Ze volgen het spoor van de vlucht van hun ouders in de Tweede Wereldoorlog. Barend en Mimi hebben er nooit over gesproken, alle herinneringen waren weggestopt in een koffer. Annet: "Het is het verhaal dat niet verteld mocht worden, maar dat wel je hele leven heeft beïnvloed."

Karen praat ek mei Annet Huisman oer har film 'De Joodse Bruiloft'. De bern fan de Joadske Barend en Mimi Boers binne op reis troch Europa. Se folgje it spoar fan de flecht fan harren âlders yn de Twadde Wrâldoarloch. Barend en Mimi ha der nea oer praten, alle oantinkens sieten fuortstoppe yn in koffer. Annet: "It is it ferhaal dat net ferteld wurde mocht, mar dat wol jo hiele libben beynfloede hat."

Jacob Veenstra - Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)