Boerderij Spanga verzakt dramatisch

09 nov 2018 - 15:59

's Nachts kan de familie Dekker horen hoe het houten balkwerk van de boerderij piept en kraakt door de verzakkende grond rondom te plaats. Dit is een van de zaken waar de familie Dekker aan merkt dat het huis verzakt. Ook schaven regelmatig stukjes van de onderkant van de deuren af. Toen zij twaalf jaar geleden de boerderij uit 1864 kochten, was er nog niks aan de hand.

De afgelopen jaren is de boerderij sterk verzakt. Afgelopen zomer werd het nog erger. Er komen overal scheuren, er is ruimte tussen het dak en de romp, en deuren en ramen klemmen.

Volgens Pieter en Ellen Dekker komt het allemaal door het lage grondwaterpeil. Bovendien worden er regelmatig vaarten dichtgegooid. Een paar jaar geleden maakte het planbureau voor de Leefomgeving bekend dat de kosten door het verzakken van de veengebieden in Nederland meer dan 5 miljard euro zal kosten.

"Je gaat wel nadenken over de toekomst. We maken ons zorgen. Je hele plaatje van ouder worden in deze boerderij is anders nu", zegt Ellen Dekker. De droogte heeft de zaken wel erger gemaakt, denkt de familie, want in 9 maanden tijd zijn er scheuren ontstaan van maar liefst 4 tot 5 centimeter breed. "Die waren er driekwart jaar nog niet", vult Pieter Dekker aan.

Tot nu toe heeft contact met instanties nog niks opgeleverd. "Het Wetterskip Fryslân wil wel in overleg met de familie, maar het contact verloopt moeilijk", zegt Pieter Dekker. Intussen zien ze hoe de stenen in de muren steeds verder afbrokkelen.

"Op sommige plekken is het een mozaïek aan stenen geworden. Het breekt helemaal af", zegt Pieter. Ellen Dekker: "Je vraagt je af, gaat het net zo hard verder als dat het gegaan is deze zomer of blijft het stabiel. Dan denk je, wat wordt onze toekomst?"

Trefwoorden: 
verzakking schade veengrond
(advertinsje)
(advertinsje)