Taakstraffen voor de meeste A7-blokkeerders, ook voorwaardelijke celstraf voor Jenny Douwes

09 nov 2018 - 14:29

De straffen voor de A7-blokkeerders variëren van 80 tot 200 uren taakstraf. Jenny Douwes moet een taakstraf van 240 uren doen en ze krijgt één maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Douwes werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de blokkade, maar de rechter vindt haar schuldig aan opruiing. Voor een paar van de 34 blokkeerders is de straf hoger dan de eis. Eén blokkeerder, die psychische klachten heeft, krijgt een lagere straf: 80 uren.

Jenny Douwes - Foto: Kappers Media

Hogere straffen

De man die op de A7 zijn blote kont liet zien, krijgt een hogere straf dan in eerste instantie werd geëist. Dit wordt niet gedaan omdat hij zijn billen liet zien, maar omdat zijn rol in de blokkade groter was dan die van de andere blokkeerders. De man was betrokken bij incidenten op de A6 en A7. Hij krijgt daarvoor 180 in plaats van de geëiste 150 uren werkstraf.

Geen celstraffen

De rechter heeft geen onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd: "Een onvoorwaardelijke celstraf zou te ver gaan". Er is namelijk geen geweld gebruikt, zei de rechter. Tegen één man was een onvoorwaardelijke celstraf geëist. Hij kreeg van de rechter 200 uren taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Eigenrichting moet niet worden getolereerd.

De rechter

De straffen moesten evenwel niet te licht zijn, vond de rechter. "Eigenrichting moet niet worden getolereerd." Het gaat dan ook om zware feiten, zegt de rechtbank. Een geldboete doet geen recht aan de feiten. Gezien de achtergrond van de mensen komt er een onvoorwaardelijke straf.

Het Openbaar Ministerie vond bij de behandeling van de zaak, vier weken geleden, dat alle 34 verdachten van de A7-blokkade, afgelopen jaar op 18 november bij de landelijke intocht van Sinterklaas, straf moeten hebben. En dan geen boete, want ze moeten het zelf voelen. De eis tegen Jenny Douwes is 240 uren taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf, onder andere vanwege opruiing.

Andere verdachten hoorden 120 of 150 uren tegen zich worden geëist. Een man die zijn blote kont liet zien, kreeg een eis van 150 uren aan de broek.

Langer tijd

Omdat het zo'n grote zaak is, heeft het vier weken geduurd tot de uitspraak. Normaal duurt dat twee weken. "Het gebeurt wel vaker dat het langer duurt", zegt verslaggever Auke Zeldenrust, die de zaak volgt. "Er zijn 34 verdachten en het ligt gevoelig. Het is een megaproces en ze willen er goed de tijd voor nemen. Maar twee weken extra heb ik nog niet vaak meegemaakt."

(Advertentie)
(Advertentie)