MCL staat laag in de top 100 van de ziekenhuizen: "Het is net een jojo"

09 nov 2018 - 12:46

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden staat op de 22ste plaats bij de topklinische ziekenhuizen van het land. Dat zegt het Algemeen Dagblad in de jaarlijkse top 100 van de krant.

Sikehûs MCL yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De top 100 is dit jaar opgedeeld in topklinische centra en streekziekenhuizen. In andere jaren was er 'gewoon' een lijst met 100 ziekenhuizen. Bij een topklinisch ziekenhuis zijn er complexe operaties en dat is in streekziekenhuizen niet zo. Ook de academische ziekenhuizen staan in een andere lijst. "Het UMCG doet heel andere dingen dan wij en het MCL doet weer meer dan bijvoorbeeld Antonius", zegt woordvoerder Frits Mostert van het MCL. "Dat moet dus niet samen in zo'n lijstje en wat dat betreft is dit een stap vooruit."

Het is net een jojo.

Frits Mostert van het MCL

Er zijn 26 topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het MCL staat dus op de 22ste plaats. Het Leeuwarder ziekenhuis was ook al eens de beste (2006) en "ook wel eens de laatste", weet Mostert. "Het is net een jojo, dat geldt ook voor andere ziekenhuizen."

In de lijst met streekziekenhuizen - dus niet dezelfde lijst als de lijst met de topklinische centra - staat Antonius uit Sneek op de 19e plek met een 7,6, gevolgd door Nij Smellinghe (Drachten) op 20 met een 7,5. Tjongerschans in Heerenveen staat op de 27ste plaats met een 7,1.

Het AD heeft dit jaar de lijst samengesteld aan de hand van 36 aspecten. "Dat is natuurlijk heel belangrijk, maar het zijn alle jaren andere aspecten. Er zijn in totaal meer dan 300. Zij hebben wel gelijk en het moet ook beter, maar dat weten wij ook en daar zijn we mee bezig. Het is mooi dat zij kijken naar kwaliteit, maar zo'n lijstje zegt niet alles", seit Mostert. Onder andere het toezicht op het gebruik van medicatie, operaties die veel voorkomen en oncologie zijn aspecten waar het AD naar keek.

Het MCL krijgt als eindscore 58,67 procent, wat neerkomt op een 5,8. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch is de nummer één met een 7,5. Mostert: "Je kunt naar het AD kijken, maar ik zou als patiënt toch echt niet alleen naar de top 100 kijken. Ik zou adviseren om ziekenhuizen op Ziekenhuischeck te vergelijken, bijvoorbeeld als je een nieuwe heup nodig hebt."

(Advertentie)
(Advertentie)