De Friesland: tekort zorgpersoneel groot probleem voor toekomst Friese zorg

08 nov 2018 - 17:23

Het wordt in de toekomst moeilijk om in de vier Friese ziekenhuizen een eerste hulpafdeling open te houden. Er is simpelweg niet genoeg personeel. Dat stelt zorgverzekeraar De Friesland. Een oplossing is niet gauw voorhanden. De Friesland is in gesprek met de ziekenhuizen om een oplossing te vinden.

"Een arts trek je niet zomaar uit de grond", zegt directeur Steven Hofenk van De Friesland Zorgverzekeraar. "Dat geldt ook voor andere handen die je in de zorg nodig hebt." In twee zinnen schetst Hofenk hiermee één van de grootste problemen die er spelen in de Friese zorg. Er is veel behoefte aan goede mensen en niet alleen in de ziekenhuizen. In Leeuwarden is ook nog een groot tekort aan huisartsen. De Friesland werkt samen met de huisartsen hard aan oplossingen.

Samenwerking tussen de Friese ziekenhuizen is van groot belang. "Het is alleen lastig de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Ieder ziekenhuis kijkt toch altijd ook naar het eigen belang en het belang van de patiënten in de regio", zegt Hofenk. Toch zal niet iedereen eraan ontkomen. Samenwerking wordt de toekomst. Een voorbeeld is de verschillende specialisaties die er zijn.

Soarchfersekerder De Friesland - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Om de expertise van een specialist goed te onderhouden, moeten ze regelmatig opereren. Deze normen worden door de medische specialisten zelf bepaald. "Er zijn cijfers over bijvoorbeeld prostaatoperaties. Dan zit je aan minimaal 100 per jaar." De concentratie van zorg, zo weten de ziekenhuizen en de zorgverzekeraar, is ook nodig om bepaalde zorg voor Fryslân te behouden.

Om kosten te beperken kan de zorg anders worden ingericht, zegt directeur zorginkoop Paul Offringa. "Je kunt bijvoorbeeld specialisten weer in loondienst nemen. Die hebben dan minder de prikkel om te produceren voor hun inkomen." Zo wordt al gewerkt in een ziekenhuis in Uden en de resultaten zijn er goed.

Dokter Appke

In Heerenveen wordt volgend jaar de speciale 'triage-app' uitgerold. Aan de hand van die app kunnen mensen hulp krijgen om uit te zoeken wat er aan de hand is en waar ze de beste hulp kunnen krijgen. De app kan onnodig ziekenhuisbezoek voorkomen.

Dokter Appke - Foto: WoonFriesland

De Friesland zet ook flink in op mobiele diensten. Zo komen ze met de app 'Dokter Appke'. Mensen kunnen zo op afstand chatten met een medewerker van het bedrijf Medicinfo. Daar zitten verpleegkundigen en dokters die advies kunnen geven, of je met een medisch probleem naar de huisarts moet, of dat er niets aan de hand is.

Reorganisatie

Op dit moment zit De Friesland nog middenin een grote reorganisatie. De fusie met Zilveren Kruis is zo goed als afgerond en binnenkort verhuizen alle medewerkers van De Friesland naar de Achmeatoren in Leeuwarden. Er komen 350 mensen vanuit Zwolle naar Leeuwarden. Maar er verdwijnt ook werk. Zo worden sommige afdelingen overgeplaatst naar Leiden en Apeldoorn. Al met al blijven er in Fryslân net wat meer banen over dan van voor de fusie, zo'n 700.

Trefwoorden: 
zorg eerste hulp De Friesland
(advertinsje)
(advertinsje)