Het NFF bij Omrop Fryslân: animatiefilm Woesj! en sociale film Lady

08 nov 2018 - 15:27

Van maandag 5 tot zondag 11 november staat Leeuwarden weer volledig in het teken van het Noordelijk Film Festival. Het festival duurt dit jaar een paar dagen langer in verband met LF2018, en Omrop Fryslân is er iedere werkdag bij met een uitgebreide uitzending vanuit De Harmonie. In dit programma gesprekken met filmmakers en reportages. Iedere avond zenden wij één of soms twee films uit.

Woesj! - Foto: Omrop Fryslân

In de uitzending van donderdag een reportage van verslaggever Wendy Kennedy over de sfeer op het Noordelijk Film Festival. Naar welke films ga jij? En wat vind je daarvan?

De Friese dichter en beeldtaalkunstenaar Sytse Jansma is op het festival met zijn korte animatiefilm Woesj!. Het is een bijzonder project met prentenboek Wapper, scholen en Tresoar. Kinderen van het speciaal onderwijs hebben papieren vogels gemaakt en die zijn door Sytse gebruikt in zijn animatie. Sytse is te gast in ons programma en we laten de film Woesj! zien.

Lady - Foto: Omrop Fryslân

Fabian Jansen is een bekende Nederlandse acteur en theaterregisseur. In Fryslân heeft hij de film Lady opgenomen. Het verhaal gaat over het Ethiopische meisje Lady, dat in Leeuwarden vriendschap sluit met de zwerver Wander. Fabian Jansen wil sociale films maken, waar mensen aan meewerken die leven aan de rand van de maatschappij. Karen Bies heeft Fabian uitgenodigd om te vertellen over zijn plannen en we vertonen de film Lady - met Friese ondertitels.

Een andere filmmaker is Piter Hettinga, die met het Culturele Hoofdstad-project Look@me heeft samengewerkt. Kinderen en jongeren vertellen hun eigen verhaal over de omgeving waarin ze opgroeien.

Piter heeft twee korte docu's gemaakt: 'Nieuwe Levens' en 'Ik, Ragheed.' De films van Look@me gaan op 9 november in première op het Noordelijk Film Festival.

Karen Bies praat mei Fabian Jansen en Sytse Jansma - Foto: Wendy Kennedy

Het NFF bij Omrop Fryslân

Maandag 5 november tot en met vrijdag 9 november 2018 is Omrop Fryslân iedere avond van 21.00 tot 22.00 uur op het Noordelijk Film Festival. In dit programma zijn gesprekken met filmmakers en reportages te zien. Daarnaast zenden we iedere avond een of soms twee films uit.

(advertinsje)
(advertinsje)