Fier doet onderzoek naar geld en geweld

08 nov 2018 - 09:20

Veel slachtoffers van geweld hebben te maken met financiële problemen. Hulpverleners weten vaak niet wat ze moeten doen aan deze problematiek. Dat blijkt uit onderzoek van Fier, expertise- en behandelingscentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier deed ruim twee jaar onderzoek naar dit thema en lanceert het boek Geld en Geweld, armoede en schulden in afhankelijkheidsrelaties.

De Veilige Veste fan Fier! Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

"Naar schatting heeft zo'n 90% van de cliënten in de maatschappelijke en de vrouwenopvang financiële problemen", vertelt Ferdi Bekken, Fier-onderzoeker en schrijver van Geld en Geweld. Volgens Bekken kan geweld een oorzaak zijn van financiële gevolgen, maar ook een gevolg.

"Bij Fier zien we veel meisjes en vrouwen die binnen een gewelddadige relatie financieel zijn uitgebuit", legt Bekken uit. Toch is de schuldproblematiek binnen de geweldshulpverlening nog behoorlijk onzichtbaar. Een gemiste kans, volgens Bekken, want "zolang er financiële problemen zijn, is de weg naar herstel en het stoppen van geweld lastig".

Foto: Shutterstock.com

De oorzaak van die onzichtbaarheid is volgens Bekken tweeledig: "Ten eerste de schaamte, ontkenning en onwetendheid bij cliënten. Mensen maken hun financiële problemen zelden uit zichzelf bespreekbaar. Ten tweede ligt de expertise van hulpverleners op een heel ander vlak, namelijk op het stoppen van geweld en het ondersteunen bij sociaal-emotionele problemen."

Ze worden niet opgeleid om financiële problemen te signaleren. En als ze het wel zien, dan kunnen ze niet altijd de hulp bieden die nodig is in deze vaak complexe financiële situaties.

Project

Met het boek wil Fier hier verandering in brengen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in de wisselwerking tussen geld en geweld. Hulpverleners hoeven niet zelf aan de slag met schulden van hun cliënten, maar moeten het wel zelf signaleren en cliënten motiveren om hulp te krijgen van professionals.

Het boek Geld en Geweld is het resultaat van het project Armoede en Schulden, wat gefinancierd wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Trefwoorden: 
onderzoek Fier geld geweld
(advertinsje)
(advertinsje)