IepenUP: "Alles in Amerika draait nog steeds om geld"

De verkiezingen in Amerika, waarbij de Democraten de macht in het Huis van Afgevaardigden overnamen van de Republikeinen, zal geen gevolgen hebben voor Europa. Trump zal zich bovendien vooral willen richten op Amerika zelf, zijn veiligheid en economische positie. Europa moet daarom volwassen worden en voortaan meer zijn eigen koers bepalen.
© Omrop Fryslân
Fragmint út IepenUP
Al één dag na de Amerikaanse verkiezingen werd op het podium van IepenUP Live - het wekelijkse discussieprogramma van LF2018 en Omrop Fryslân - druk gediscussieerd of de uitslagen invloed kunnen hebben op het solobeleid van Trump. Voor een volle zaal gaf een panel van Amerika-deskundigen de aftrap voor een levendig gesprek. Een "retorisch dieptepunt", noemde docent Amerikanistiek Jelte Olthof de verkiezingen.

Diversiteit

Maar volgens Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, en Bianca Pander, directeur van een media- en adviesbureau in Amsterdam, die ook beide in Amerika hebben gewoond, stonden de verkiezingen met name in het teken van diversiteit. En was het beslist niet allemaal negatief. Zo zijn er niet alleen meer vrouwen verkozen, maar ook voor de eerste keer een man die openlijk is uitgekomen voor zijn homoseksualiteit.
Folsleine útstjoering IepenUP
Het Amerikaanse volk was zelf anders niet erg opgeschrokken door de uitslag. Zowel aan de zijde van de Democraten als die van de Republikeinen, werd gelaten en afwachtend gereageerd. Zo had IepenUP Live-redactrice Iris Bos geconstateerd. Bos is voor een studie in Amerika en deed live verslag. Wel was het haar opgevallen dat het feit dat er dit keer vooral meer vrouwen zijn gekozen, wel heel positief ontvangen is.
Zanger Tim Knol bij IepenUp Live © Omrop Fryslân

"Kwaliteit moet belangrijker zijn dan sekse"

De aanwezigen in de zaal waren niet bepaald onder de indruk van de toename van vrouwelijke politici. Kwaliteit moet belangrijker zijn dan sekse, zo was de mening, die over het algemeen gedeeld werd door de panelleden. Universitair docent Maarten Zwiers vond de rol en dus de macht die het geld had in Amerika, wat dat betreft veel belangrijker.
"Alles in Amerika draait nog steeds om geld", zo memoreerde hij. "Aan campagnegeld voor deze verkiezingen is bijvoorbeeld maar liefst 5 miljard dollar uitgegeven. En als een politicus als kandidaat serieus wil meedoen, moet hij minstens 20 miljoen dollar meebrengen." Dat is voor ons land bijna niet voor te stellen en dat moet volgens Zwiers en ook de andere leden zo blijven.