Het NFF bij Omrop Fryslân: Films over seksualiteit en gender

07 nov 2018 - 20:56

Vanaf maandag 5 tot zondag 11 november staat Leeuwarden weer volledig in het teken van het Noordelijk Film Festival. Het festival duurt dit jaar een paar dagen langer in verband met LF2018, en Omrop Fryslân is er iedere werkdag bij met een uitgebreide uitzending vanuit De Harmonie. In dit programma gesprekken met filmmakers en reportages. Iedere avond zenden wij een of soms twee films uit.

Anders - Foto: Omrop Fryslân

Een aantal films uit binnen- en buitenland op het Noordelijk Film Festival gaat over het LHBTI-thema: seksualiteit en gender. Karen Bies praat met de Drentse filmmaker Reinout Hellenthal over zijn film Anders. Een aandoenlijke film over de 14-jarige Alex, die worstelt met zijn genderidentiteit. Reinout: "Het is een film geworden die mensen raakt en aan het denken zet."

In de coming of age film Dòst van Joren Molter gaat het over homoseksuele gevoelens binnen een vriendengroep op het Groninger platteland. Joren komt daar zelf ook vandaan. Bijzonder is dat alle acteurs in Dòst jongeren zijn die voor het eerst acteren. Joren: "Professionele acteurs hebben vaak geleerd om een soort twinkeling in hun ogen te hebben. In Dòst voel je dat ze echt zijn."

Anders en Dòst zijn op het Noordelijk Film Festival te zien. In het programma van Omrop Fryslân vertonen we een andere film van Joren Molter, Kind. Een vrouw ontdekt tot haar grote schrik dat ze verliefd raakt op een kind.

Nacht van de fanfare - Foto: Omrop Fryslân

Woensdag ook een gesprek met Noortje Wilschut, producente van Nacht van de Fanfare, van regisseur Anna van Keimpema. Een man en een vrouw wonen op het stille Groninger platteland en worden op een avond verrast door een fanfaretrio met autopech. Wat volgt is chaos, ruzie en het besef bij het stel dat ze samen een oorlog moeten uitvechten. De Omrop zendt deze film uit.

Het NFF bij Omrop Fryslân

Maandag 5 november tot en met vrijdag 9 november 2018, is Omrop Fryslân iedere avond van 21 tot 22 uur op het Noordelijk Film Festival. In dit programma zijn gesprekken met filmmakers en reportages over films te zien. Daarnaast zenden wij iedere avond een of soms twee films uit.

(advertinsje)
(advertinsje)