Boek en documentaire brengen verhalen van Eerste Wereldoorlog aan het licht

07 nov 2018 - 18:32

Komende zondag is het honderd jaar geleden dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Dan verschijnt het boek 'Ver van het front? Friesland en de Friezen in de Eerste Wereldoorlog' van Kees Bangma uit Dokkum, dat hij met Nykle Dijkstra, Sytze de Graaf en Ritske Mud schreef.

Kees Bangma - Foto: Omrop Fryslân

Bij de Eerste Wereldoorlog denken de meeste mensen niet meteen aan Fryslân. Waarschijnlijk brengt het verhaal van Mata Hari die tijd nog het dichtstbij. Zij werd als spionne geëxecuteerd.

Mobilisatie

Bangma verzamelt al zo'n tien jaar verhalen over Friezen in de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft drie andere aspecten gevonden van Friese betrokkenheid: vluchtelingen die hier zijn ondergebracht, geëmigreerde Friezen die aan het front hebben gevochten en de mobilisatie van het Nederlandse leger, waardoor ook Friezen hun huis en familie achter moesten laten.

Foto: Omrop Fryslân

Bangma vond bijvoorbeeld het verhaal van Thijs de Groot. Hij zocht uit waar zijn graf is en zo kreeg dit slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog weer een gezicht en een verhaal in de Friese geschiedenis.

Foto: Omrop Fryslân

De Eerste Wereldoorlog heeft miljoenen mensen het leven gekost. Toch is het een periode die voor veel mensen onbekend is. Nederland was neutraal, maar de invloed van de oorlog was groot. Ook hier in Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

Documentaire

Zaterdag zendt Omrop Fryslân de documentaire 'Fryske ferhalen fan de Earste Wrâldoarloch' uit. Daarin de persoonlijke verhalen van verschillende mensen uit die oorlogstijd. Bijvoorbeeld het verhaal van een Belgische soldaat die een graf op de begraafplaats van Dokkum heeft gekregen. Dat bracht schrijver Bangma op het spoor van andere verhalen.

Door de uitgebreide kennis van Kees Bangma, de verhalen van nakomelingen en een verse blik van studenten, wordt de geschiedenis van personen in oorlogstijd in beeld gebracht.

Kenner van de Eerste Wereldoorlog, Jort Kelder, schetst een beeld van die tijd. Met behulp van filmbeelden, foto's, dagboeken en materiaal uit het boek spreken de verhalen tot de verbeelding.

(advertinsje)
(advertinsje)