Ophef over demonstraties bij intocht Sinterklaas: "Dit slaat in als een bom"

06 nov 2018 - 19:59

Weer is er ophef over de Sinterklaasintochten. Een jaar na de dramatische taferelen met demonstranten en anti-demonstranten wil Kick Out Zwarte Piet weer naar Dokkum om te demonstreren. Ook in Leeuwarden willen ze actie voeren. Dit tot ergernis van het CDA in Leeuwarden en Dongeradeel.

Argewaasje oer demonstraasjes by yntocht Sinteklaas

Sytse Brouwer van de Leeuwarder CDA-fractie zegt dat er volgens zijn partij twee bezwaren zijn. "Het is een kinderfeest en dat moet niet worden verstoord door ongeregeldheden. En het kan leiden tot het verstoren van de openbare orde."

Er is nog geen aanvraag voor een demonstratie binnengekomen bij de gemeenten Leeuwarden en Dongeradeel. Toch wil het CDA nu al laten weten dat ze het er niet mee eens zijn. "Het is overal te lezen en het CDA wil niet dat deze demonstranten bij de intocht van Sinterklaas staan. Wij nemen onze taak als vertegenwoordigers van het volk serieus. Ik wil niet aan het grondrecht voor demonstratie komen, laat dat duidelijk zijn, maar het moet bij zo'n kinderfeest niet tot ongeregeldheden leiden."

Foto: Omrop Fryslân, Lars Hoekstra

Brouwer vindt dat de demonstratie wel kan plaatsvinden, maar op een andere plek. "Wij kunnen wel tien plekken bedenken, maar dat laat ik aan de burgemeester", zegt Brouwer. "Als het maar niet aan de route of bij de Prinsentuin is."

"Ik ben blij dat demonstranten naar Leeuwarden komen om te laten zien wat ze vinden, maar ik maak me zorgen over de openbare orde. Wij hebben in 2016 in Rotterdam en 2017 in Dokkum gezien dat er grote ongeregeldheden kunnen komen, en dat wil ik de kinderen niet aandoen."

Dit slaat wel in als een bom

Serge Hollander

Serge Hollander zat als voorzitter van de Sinterklaasintocht in Leeuwarden aan tafel bij Fryslân Hjoed. Hollander is ook raadslid van de VVD, maar was er als voorzitter. "Dit slaat wel in als een bom", zegt Hollander op het nieuws dat KOZP wil demonstreren in Leeuwarden. "Het is een serieuze intocht geworden in Leeuwarden, met duizenden mensen. We kijken het meest uit naar alle vrolijke gezichten van kinderen en volwassenen. Met dit soort dreiging haal je dat plezier wel weg."

'Benauwd voor beide partijen'

De demonstratie zou vreedzaam zijn, heeft KOZP gezegd. Hollander betwijfelt dat, omdat de mensen die voor en tegen zijn, niet altijd rustig blijven. "Ik ben benauwd voor beide partijen. Het leidt altijd tot een tegenreactie en je hoort wel geluiden. De harde kern van Cambuur roert zich hierin en dat zijn vervelende dingen."

Hollander denkt dat de rechtszaak tegen de blokkeerders van de A7, vorig jaar, toen de demonstranten op weg waren naar Dokkum, heeft meegespeeld bij het besluit van KOZP om ook naar Leeuwarden te komen. "Friesland is voor KOZP een interessante plek om te demonstreren."

CDA'er Brouwer ziet de demonstraties zeker niet zitten en is niet zeker of dat wel goed zal gaan. "Ik denk dat het eerder een bende wordt." Hollander: "Ik wil mijn kinderen beschermen tegen voor en tegen."

KOZP is niet voor commentaar te bereiken

Niek Geelhoed van de ondernemersvereniging in Dokkum is niet blij. "KOZP was er vorig jaar dan wel niet bij de intocht, maar kwam veertien dagen later alsnog naar Dokkum. We hebben een grimmige sfeer gehad en wilden dit jaar een normale Sinterklaasintocht."

(Advertentie)
(Advertentie)